Volledig scherm
PREMIUM
Aankomst bij het E.K. Huis in de Hooghuisstraat van 141 ondervoede kinderen uit Aken voor drie maanden vakantie in Oss en omgeving om aan te sterken. © Stadsarchief

Met katholieke liefdadigheid een warm onthaal voor kinderen in nood

Stille GetuigenOSS - In de rubriek Stille getuigen koppelt historicus John van Zuijlen actuele zaken aan nieuws van vroeger. Vandaag: charitatieve zorg in Oss.

In 2015 werden de gemeenten verantwoordelijk werden voor taken op het gebied van werk, zorg en jeugd. Tegelijkertijd haalde het Rijk 15 procent van het budget af. Dat was vragen om ongelukken en die kwamen er ook. Na aanhoudende klachten van gemeenten en zorginstellingen komt de regering nu met geld over de brug, worden er taken gespreid en gaan sommige taken weer terug naar het Rijk. Voor gemeenten is de jeugdzorg ondanks alles geen onbekend terrein. Veel van die zorg voor hulpbehoevende inwoners, jong en oud, viel decennialang onder de noemer charitatieve zorg.

  1. Milco Abrahams springt naast WK-prijzen: ‘Foute sprong gaat toch in je hoofd zitten’
    PREMIUM

    Milco Abrahams springt naast WK-prij­zen: ‘Foute sprong gaat toch in je hoofd zitten’

    OSS - Het is zuur voor Milco Abrahams: hij moest zelf zijn deelname aan het WK trampolinespringen in Tokio bekostigen en het leverde niet eens het gewenste resultaat op. De 18-jarige Ossenaar had ingezet om op minimaal een halve finaleplek. De realiteit bleek weerbarstiger: op alle drie de onderdelen waar hij uitkwam, strandde hij in de kwalificaties. ,,Een foute sprong gaat toch in je hoofd zitten”