Een impressie van het nieuwbouwplan Walkwartier in hartje Oss
Volledig scherm
Een impressie van het nieuwbouwplan Walkwartier in hartje Oss © ABSENT MATTER

Met Theo Vinken moet het UIThuis in Oss gaan bruisen: ‘Er staan al 40 gesprekken in de planning’

OSS - Hij belt, mailt en videochat zich de komende weken een slag in de rondte. Om zoveel mogelijk partijen te verleiden om straks een plekje te zoeken in het Osse UIThuis. Oud-bankdirecteur Theo Vinken (64) moet het nieuw te bouwen cultuurhart in Oss laten bruisen. 

Eigenlijk is hij een man van het directe ontmoeten. Elkaar een hand geven en even in de ogen kijken. Maar ook de kersverse kwartiermaker ontkomt niet aan de coronamaatregelen in het land. En dat betekent dat hij zijn werk voorlopig vooral met een telefoon of laptop zal moeten doen. 

,,Gelukkig zijn er heel veel documenten om te bestuderen", zegt Vinken. ,,En kan je van afstand tegenwoordig ook een heleboel doen. Ik ga gewoon me heel veel partijen in gesprek. Onderzoeken of en in welke vorm zij willen participeren in het UIThuis. Dan denk ik niet alleen aan cultuur, maar ook aan ondernemers, recreatie en educatie. Er staan al veertig gesprekken in de planning.”

Sporen verdiend

Theo Vinken
Volledig scherm
Theo Vinken © Theo Vinken

Vinken was bijna zijn hele werkzame leven actief voor de Rabobank. Tot twee jaar terug was hij directievoorzitter van Rabobank Oss Bernheze. Hij stond mede aan de wieg van initiatieven als De Kracht van Oss, StartersSuccesOss-Bernheze, en Centrummanagement Oss.  

Al die contacten in de regio komen nu opnieuw van pas. Als kwartiermaker gaat Vinken de komende weken en maanden aan de slag voor een substantiële of liefst duurzame exploitatie van het UIThuis. Dat wil zeggen dat zó veel partijen bij het nieuwe cultuurhart betrokken zijn, dat dat zichzelf (zo goed als) bedruipt. Zijn eindrapport wordt vooralsnog komend najaar verwacht. 

Zoveel mogelijk verrassingen

,,Mijn persoonlijke ambitie is om zoveel mogelijk verrassende combinaties te maken”, zegt hij. ,,Want alleen dan heeft een UIThuis écht een meerwaarde. Als er alleen vanzelfsprekende namen zitten, is dat veel minder het geval. Ik heb al wat ideeën in mijn hoofd. Maar tot ik concrete partijen gesproken heb, hou ik die even voor mezelf.”

Het UIThuis is de werknaam van het cultuurcluster dat in het Walkwartier wordt gebouwd. Wat Vinken betreft wordt die naam later nog aangepast. Het ambitieuze centrumplan komt op de plek van de huidige V&D en aangrenzende panden. Naast ruimte voor horeca, winkels en een beeldbepalende woontoren  is er ook volop plek voor cultuur.  Onder meer Bibliotheek Oss, Stadsarchief Oss, Platform Global Goals en het Centrummanagement Oss trekken er zeker naartoe. Eind 2023 moet het 50 miljoen euro kostende plan er staan. 

Vinken hoopt zelfs al vóór die tijd aan de slag te gaan. ,,Je wilt Oss natuurlijk steeds laten zien wat er in het centrum te gebeuren staat", zegt hij ,,Dus als het fysiek mogelijk is, hoop ik voor de opening al wat moois te programmeren.”

Een kunstige schets van het UIThuis en de verschillende functies.
Volledig scherm
Een kunstige schets van het UIThuis en de verschillende functies. © ?
  1. Trampolinespringer Milco Abrahams uit Oss maakt salto's nu noodgedwongen buiten: ‘Het is niet ideaal’

    Trampoline­sprin­ger Milco Abrahams uit Oss maakt salto's nu noodgedwon­gen buiten: ‘Het is niet ideaal’

    OSS - Het is een gek gezicht: op het plein tussen de Maasporthal en de sporthal van sportvereniging Flik Flak in Den Bosch springen trampolines in het oog. Zo'n vijf tot zes meter boven de trampolines maakt Ossenaar Milco Abrahams zijn salto's en schroeven in de buitenlucht. ,,Het is niet ideaal, maar ik ben al lang blij dat ik weer wat kan doen", zegt het 19-jarige talent, dat in december nog deelnam aan het WK in Tokio.