Volledig scherm
De fietsersoversteekplaats op de Raadhuislaan tegenover het gemeentehuis in Oss blijkt gevaarlijk. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Na vijf ongelukken is de maat vol: auto krijgt weer voorrang op oversteek Raadhuislaan Oss

UPDATEOSS - Na twee maanden, zeker vijf ongelukken en een storm aan kritiek is voor Oss de maat vol. De gemeente herstelt de oude voorrangssituatie op het beruchte kruispunt aan de Raadhuislaan. De automobilist krijgt er weer voorrang.

Sinds ruim twee maanden hebben fietsers en voetgangers voorrang op de kruising van de Raadhuislaan en fietsstraat. Oss nam dat besluit omdat de Raadhuislaan autoluw moet worden. Maar in de praktijk leidde de ombouw vooral tot verwarring en dus ongelukken.

Oss ziet zich daarom genoodzaakt de boel weer om te draaien. Joop van Orsouw wijst in zijn motivatie op een vergelijkbare situatie in Nijmegen, waar na twee jaar de automobilist weer voorrang kreeg op de drukke Muntweg. ,,Daar hebben ze eerst een halve meter aan rapporten gemaakt. Dat gaat deze jongen niet doen. Het is nu gewoon een onveilige situatie en daarom moeten we ingrijpen. Ik wil niet elke dag in de krant lezen dat er weer iemand onder een auto is gekomen.”

Nieuwe laag asfalt

De wethouder kan nog niet precies zeggen wanneer het nieuwe verkeersbesluit ingaat. Hij wil zo snel mogelijk aan de slag, omdat de huidige situatie alleen maar tot meer onduidelijkheid leidt. Binnen enkele weken moeten de haaientanden verplaatst zijn en staan er nieuwe borden langs de weg. Later verdwijnt het rode asfalt op de oversteek onder een laag donker asfalt. De gemeente kondigt later aan per wanneer de voorrangssituatie precies wijzigt. Tot die tijd hebben fietsers en voetgangers dus nog altijd voorrang.

Eerder kwam er al een extra lantaarnpaal bij de kruising, aan de kant van het gemeentehuis. Aan de overkant van de weg komt er nog eentje bij. Onduidelijk is nog of Oss de 20.000 euro provinciale subsidie voor de aanleg van de fietsersoversteek nu moet terugbetalen.