Volledig scherm
Omstanders bekommeren zich om het slachtoffer na de aanrijding op de Berghemseweg in Oss. © Gabor Heeres

OM eist 5 jaar cel voor dollemansrit door Oss in de nieuwjaarsnacht 2018

OSS - De man die in de vorige nieuwjaarsnacht met hoge snelheid kriskras door Oss jakkerde en daarbij een 28-jarige vrouw schepte draait als het aan justitie ligt voor vijf jaar achter de tralies. Het rijgedrag van de 40-jarige verdachte wordt door het Openbaar Ministerie aangemerkt als poging tot doodslag.

De verdachte kroop pal na de vorige jaarwisseling in beschonken toestand achter het stuur, terwijl hij al sinds 2007 geen geldig rijbewijs meer bezit. Op de Oostwal in Oss botste hij met volle snelheid op een auto die stilstond voor een rood verkeerslicht. Deze botsing leidde naar zijn zeggen tot een paniekreactie. De man zette achteruit en passeerde het aangereden voertuig over de stoep. Daarna sloeg hij rechtsaf de Berghemseweg op en gaf vol gas.

Bij café 't Berghje schepte de verdachte een inmiddels 29-jarige vrouw die daar bezig was om vuurwerkresten op te ruimen. De vrouw werd na de aanrijding enkele tientallen meters op de motorkap meegevoerd. Bij een rotonde viel ze van de auto, waarna ze nog deels werd overreden. De bestuurder van de bestelbus reed vervolgens door. 

Volgens justitie nam de verdachte met zijn handelen het bewuste risico dat iemand door zijn levensgevaarlijke rijgedrag zou komen te overlijden. De man reed minimaal 60, waar 30 het maximum is. Ook had hij moeten beseffen dat er op dat moment veel mensen op straat waren. Op camerabeelden van het ongeval is duidelijk waarneembaar dat er nog volop vuurwerk werd afgestoken. 

Lelijk

De verdachte zelf kan zich weinig herinneren van zijn handelingen in de bewuste nacht. Hij spreekt echter tegen dat er sprake was van een dollemansrit. Hij verwijt de media dat ze ‘nepnieuws’ in zijn zaak verspreiden. Zijn advocaat stelt dat er geen sprake was van opzet. Hij roept de rechtbank op zich niet te veel te laten beïnvloeden door de vertoonde camerabeelden. ,,Want die zijn ontegenzeggelijk lelijk.”