Volledig scherm
Sinds het ongeval mogen Stints niet meer de weg op. © ANP / Bart Maat

Onduidelijkheid over invloed straling bij spoorwegovergang op ongeval met Stint

DEN HAAG/OSS - Het is niet duidelijk of (elektro)magnetische straling in de omgeving van de spoorwegovergang invloed had op het ongeval met de Stint in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Dat schrijf minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid dat straling van invloed was. Op basis van dit onderzoek ‘kunnen en mogen’ geen conclusies worden getrokken over de mogelijke invloed van elektromagnetische straling, aldus de minister. Er is nader onderzoek nodig om zeker te kunnen weten of straling van invloed was. Hiervoor moet onder meer de ongevalssituatie exact worden nagebootst.

Het Openbaar Ministerie moet beoordelen of dit aanvullende onderzoek onder haar verantwoordelijkheid kan worden uitgevoerd.

Het ongeval met de Stint vond op 20 september plaats bij een spoorwegovergang in Oss. De Stint met daarin vijf kinderen schoot onder de gesloten spoorbomen door. Vier kinderen kwamen om het leven, een vijfde kind en de begeleidster raakten zwaar gewond.