Ook in Oss moest in Tweede Wereldoorlog de asocialen weren, ‘samenleving zuiveren van gespuis’
Stille GetuigenOSS - Ze werden in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vernederend weggezet als ‘asocialen’. Ze werden opgepakt en zonder veel rechtspleging naar gevangenkampen gestuurd. Daar droegen ze een zwarte driehoek. Het waren daklozen, (kruimel)dieven, stiekeme thuisslachters of (vermeende) handelaren in distributiebonnen. Voor hen was er geen plaats in de samenleving, oordeelden de nazi’s. Ook uit Oss moesten ze weg.
Over deze vergeten groep oorlogsslachtoffers verscheen onlangs een boek en het Vrijheidsmuseum in Groesbeek maakte er een tentoonstelling over. Voor mij reden om een oud dossier dat ik ooit samenstelde na een onderzoek in de oorlogsarchieven van de Osse gemeentepolitie, weer eens te openen.
Harde aanpak
Het is juni 1943. In Oss arriveert een oproep om lijsten samen te stellen van ‘asociale elementen’ die voor arrestatie in aanmerking komen. De oproep is afkomstig van de gewestelijk politiepresident van Brabant en Limburg, Piet J. Kooijmans. Een fanatieke nazi die via de NSB bij de SS terechtkwam en al vóór de oorlog als politiechef in Blerick een harde aanpak voorstond van zogenoemde ‘asocialen’.
Die zouden er door voortplanting voor zorgen dat de ‘goede’ samenleving ‘slechter’ zou worden. Deze twijfelachtige en discriminerende theorie had al vanaf 1933 in nazi-Duitsland, maar ook in Nederland, aanhangers.
Zuiveren van gespuis
Volgens Kooijmans moest een ‘preventieve politie’ de samenleving zuiveren van ‘beroeps- en gewoontemisdadigers, souteneurs, bedelaars, landlopers, zwarthandelaren en ander gespuis’. Naar Duits voorbeeld (‘bedelaarsrazzia’s’) verordonneerde Kooijmans in Eindhoven in 1943 een drietal nachtelijke razzia’s: 55 mannen werden opgepakt en als ‘werkschuw, lastpost of spiritusdrinker’ geboekstaafd. Samenvattend gestigmatiseerd als ‘asociale elementen’. Andere gemeenten dienden het Eindhovense voorbeeld te volgen.
Schoon schip maken
Aldus ontvingen de Osse locoburgemeester mr. J. Pulles, een NSB-adept die de ondergedoken Louis de Bourbon verving, en opperluitenant D. Kniepstra van de gemeentepolitie, Kooijmans’ verzoek om ook in Oss schoon schip te maken. Al langere tijd was de gemeentepolitie doende de in hun ogen toegenomen zwarthandel aan te pakken.
Zo was er op 17 april een grote controle uitgevoerd op iedereen die gesignaleerd werd met een pakketje. Drie ‘crisisambtenaren’ controleerden de trein- en busreizigers, de politie postte in het centrum en vier agenten in burger voerden controles uit op de toegangswegen. Er was sprake van ‘eenig succes’ meldde Kniepstra aan Kooijmans: er was alles bij elkaar 14 pond spek, ‘afkomstig van huisslachtingen’, en 1 pond ongestempelde boter in beslag genomen.
Arrestatiegolfje niet succesvol
Maar Oss was dermate gewaarschuwd dat er daarna nauwelijks nog ‘frauduleus vervoer’ werd geconstateerd. Kooijmans vond dat de Osse politie moest doorpakken. Op 15 mei kreeg Kniepstra telefonisch opdracht over te gaan tot arrestaties van een zestal met name genoemde personen die als straf voor niet nader genoemde misdaden, tewerkgesteld moesten worden.
Het arrestatiegolfje was niet succesvol. Drie waren al tewerkgesteld in Hoek van Holland en Vlissingen en de twee hadden een verklaring van dokter Wasmann dat ze ziek waren. Een zekere Van Tuijl was uiteindelijk de sigaar. Maar het begin was gemaakt. Volgende lijsten van inmiddels ronduit zo genoemde asocialen waren langer, de vervolging effectiever. Volgende week meer hierover
Rense Havinga, De Zwarte Driehoek, De geschiedenis van als ‘asociaal’ vervolgden 1933-1945, Amsterdam (Van Gennep) 2022.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Marco’s ouders werden op gruwelijke wijze vermoord in hun Franse boerderij ‘om een paar rottige centen’
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Trekken, graven en leggen in nieuwbouwwijk De Erven, en dan heeft iedereen overal glasvezel
HEESCH - Regen en kou zijn geen partij voor de doorgewinterde techneuten uit Oss. Donderdag leggen ze glasvezelkabels voor de 118 woningen die in fase 3 gebouwd gaan worden op De Erven in Heesch. -
PREMIUM
Autoruiten krabben, instappen en... stuur weg? ‘Het is in drieënhalve minuut gebeurd!’
BERGHEM - De auto van Pim Cornelissen is letterlijk stuurloos. De jonge Berghemnaar vertrok woensdagochtend nietsvermoedend naar zijn werk. Ruiten ijsvrij maken, instappen en dan ontdekken dat het stuur van je auto is verdwenen.
-
PREMIUM
Vanderlande ontwikkelt nieuw systeem voor verwerking van bagage reizigers op Schiphol
-
-
-
OM wil Osse (49) wekenlang opsluiten voor niet scannen reep chocola: rechter twijfelt en spreekt vrij van winkeldiefstal
DEN BOSCH/OSS - ,, Ik ben dit zo zat. Het zijn allemaal leugens. Ik ga hier niet meer naar luisteren.” Een 49-jarige vrouw uit Oss beende deze week woedend de rechtszaal uit. De officier van justitie was daar net aan het vertellen dat ze de vrouw wekenlang wilde opsluiten voor de diefstal van één reep chocolade. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.