Verpakte mondkapjes.
Volledig scherm
Verpakte mondkapjes. © ANP

Oproep Osse wethouder: breng mondkapjes FFP 2 en FFP 3

UpdateOSS - Thijs van Kessel, wethouder in Oss voor onder andere zorg, is op zoek naar beschermingsmiddelen zoals wegwerpschorten, ontsmettingsmiddel en medische mondkapjes. ,,Het rijk coördineert de distributie, maar dit gaat minder snel dan de behoefte groeit.” 

Zaterdagochtend stuurde hij een bericht met die boodschap naar iedereen in zijn contactenlijst. Ook op de facebookpagina van de gemeente werd de oproep verspreid. ,,Denk aan dierenartsen, tattoostudio's, onderwijs, laboratoria, nagelstudio's, mondhygiënisten, schoonheidssalons, voedselproductie, horeca, de agrarische sector.” 

In de loop van het weekend begon de oproep al zijn vruchten af te werpen. ,,Ondernemers zijn heel genereus. Ik wil graag nog even duidelijk maken dat het gaat om mondkapjes van de types FFP2 en FFP3. Die worden soms ook gebruikt door bouwbedrijven bijvoorbeeld. Maar ze zijn nu dramatisch hard nodig in de zorg. Wij sturen de ingezamelde spullen naar het provinciale distributiepunt. Vanuit daar gaat het eerst naar ziekenhuizen, naar huisartsen en naar de ambulances. Maar de gemeente koppelt ook het lokale aanbod aan lokale zorgpartijen die in nood zijn.” Van Kessel benadrukt dat het niet perse om grote hoeveelheden mondkapjes hoeft te gaan. ,,Er zijn grotere partijen die ons nu helpen, uit de vleesindustrie bijvoorbeeld. Maar als iemand thuis 2, 3, 4 of 10 mondkapjes heeft: er zijn 90.000 Ossenaren, als iedereen dat in zou leveren hebben we er weer heel veel.”

Vooralsnog is er geen centraal inleverpunt, vanaf maandag kunnen spullen ingeleverd worden op het gemeentehuis. Meer informatie is te krijgen via zorgenwelzijn@oss.nl