Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Oss als kermisstad: ‘Niet de grootste, wel de vaakste’

Column
Het nieuwe wijkcentrum in Ussen wordt gecanceld. Dat snap ik best. De kermis was afgelopen, en iedereen was tot de conclusie gekomen dat zolang er kermis is, er helemaal geen geld uitgegeven hoeft te worden aan dorpshuizen, wijkcentra oftewel multifunctionele accommodaties. Alles wat je nodig hebt zijn een paar attracties en een poffertjeskraam. Iedereen komt er, uit alle wijken, uit alle bevolkingsgroepen, -lagen, en -klassen. 

De kinderen leren er over omgangsvormen, over angsten overwinnen, over budgetkeuzes. Ouders doen op de kermis iets leuks met hun kinderen, dat is goed voor een hoop dingen, en de opa's en oma's wachten voor de attracties op het rondzwierende spul en knopen onderling een praatje aan. Het is werkelijk fantastisch. Er wordt nu onderzocht of de kermis voortaan tien dagen moet duren, wel, ik denk dat het een maandelijks terugkerend fenomeen wordt. Dan hoeven de exploitanten ook niet te klagen over de lage prijzen, er valt genoeg te halen.

  1. Oijense optocht maakt reputatie waar

    Oijense optocht maakt reputatie waar

    OIJEN - De Oijense carnavalsoptocht kende twee noviteiten: zowel de route als het tijdstip was aangepast. Bestuursvoorzitter Erik van der Schie over het waarom van deze aanpassingen: ,,Vorig jaar moesten we door de weersomstandigheden noodgedwongen de optocht naar de middag verzetten, maar zowel de deelnemers als organisatie is die maatregel prima bevallen. Vanwege het stormachtige weer hebben we in 2019 een stuk dijk uit het traject gehaald. Dat is nu gehandhaafd om het publiek meer te centreren.”