Volledig scherm
Een protestactie van Arie den Dekker op dinsdag 29 januari: hij ketende zich vast voor het gemeentehuis van Oss en bedekte zich met koeienstront. De politie spoot hem schoon. © Peter van Erp/BD

Oss hoort verbannen Arie in Heesch; commissie toont zich kritisch over maatregel burgemeester

VIDEOHEESCH - Met een gebiedsverbod voor de hele gemeente Oss is het lastig om je bezwaar tegen dit verbod bij diezelfde gemeente toe te lichten. Buurgemeente Bernheze stelde voor deze bijzondere situatie ruimte in haar gemeentehuis beschikbaar aan de Osse hoorcommissie. In Heesch mag Arie den Dekker namelijk wel komen. 

Best wel vreemd, vond ook een van de commissieleden. In Heesch is Arie den Dekker dichter bij huis dan in Lith, Megen of Ravenstein. Maar in die laatste drie plaatsen mag Den Dekker zich niet vertonen, omdat hij dan in de gemeente Oss is. 

Risico niet kleiner in Heesch

Omdat het nabijgelegen Heesch onder de gemeente Bernheze valt overtreedt hij daar het opgelegde gebiedsverbod niet. Maar niemand gelooft dat het risico voor zijn veiligheid in Heesch kleiner is dan in enige andere kern in de gemeente Oss. 

Quote

Dat iemand mij goed bang wil maken, geloof ik wel. Maar dood? Nee.

Arie den Dekker

Den Dekker vecht al sinds 4 december tegen zijn verbanning uit Oss. Nadat in september een molotovcocktail bij zijn woning naar binnen werd geworpen, ziet de politie hem liever niet meer in zijn woonplaats terug. De brandstichting was een aanslag op het leven van Den Dekker en de opdrachtgever zal vast en zeker opnieuw proberen om hem van het leven te beroven. 

Wie weet vallen er dan wel meer slachtoffers dan alleen het doelwit, zo is de gedachte. Den Dekker is daar niet van overtuigd. ,,Als ze mij dood wilden hebben, dan hadden ze me wel doodgeschoten. Dat iemand mij goed bang wil maken, geloof ik wel. Maar dood? Nee.”

Kritisch

De Osse hoorcommissie was maandagavond kritisch in de richting van de ambtenaren die het door de burgemeester opgelegde gebiedsverbod verdedigden. ,,Normaal wordt toch altijd gewerkt met een straal rond een woning of buurt? Waarom is er in dit geval voor gekozen om de hele gemeente tot verboden gebied te verklaren? Oss is namelijk erg groot.” 

Een bevredigende verklaring bleef uit. Ook constateerden de commissieleden dat het gebruikte artikel in de algemene plaatselijke verordening geen basis geeft voor het verbod. 

De commissie brengt binnen twee weken een advies uit aan de Osse burgemeester.