De pont bij Maasbommel.
Volledig scherm
De pont bij Maasbommel. © Eveline Van Elk

Oss legt eindelijk geld opzij voor pontjes op de Maas, Maasveren: ‘Het is een begin’

LITH - Jarenlang hield Oss de boot af, maar nu maakt de gemeente eindelijk geld vrij voor de stichting Maasveren. De komende vier jaar wordt steeds 12.000 euro opzij gezet om een eventueel exploitatietekort bij de vijf pontjes te financieren. Bij de Maasveren hopen ze dat dat bedrag nog omhoog gaat. 

Al jaren krijgen de pontjes financiële steun aan de Gelderse kant van de Maas. Via de gemeenten Maasbommel en West Maas en Waal stroomt jaarlijks in het totaal 12.000 euro richting de Maasveren, zonder dat daar een tegenprestatie voor wordt gevraagd. De provincie Gelderland legt daar nog enkele tienduizenden euro's bovenop. 

Quote

De gemeente ziet eindelijk in dat het een rol speelt bij het overeind houden van onze pontjes

Maasveren-voorzitter John van den Akker

Incidenteel steun

Vanuit Oss kregen de Maasveren slechts incidenteel steun. De gemeente wees steeds naar de provincie Noord-Brabant, die in tegenstelling tot Gelderland geen fonds heeft om veerponten financieel te ondersteunen. Nadat de gemeenteraad er dit voorjaar al op aandrong, heeft het college in de programmabegroting nu toch voor het eest structureel geld vrijgemaakt voor de pontjes. Het gaat om 12.000 euro per jaar in de periode van 2020 tot en met 2023. Dat geld wordt alleen overgemaakt als de stichting met een exploitatietekort blijft zitten. 

Overeind houden

,,Het is een begin", reageert Maasveren-voorzitter John van den Akker. ,,De gemeente ziet eindelijk in dat het een rol speelt bij het overeind houden van onze pontjes. We hadden gehoopt op een vergelijkbaar bedrag als dat uit Gelderland. Hopelijk maakt de gemeenteraad nog wat meer vrij.”

De pontjes bij Maren-Kessel, Oijen, Megen en Lith zetten vorig jaar ongeveer 1,25 miljoen mensen over.