In de dagen na het spoordrama ontstond bij station Oss-West een spontane gedenkplek.
Volledig scherm
In de dagen na het spoordrama ontstond bij station Oss-West een spontane gedenkplek. © Van Assendelft

Oss staat jaar na spoordrama stil bij slachtoffers: monument ‘Vlinderboek’ wordt onthuld

OSS - Exact een jaar na het spoordrama staat Oss op 20 september stil bij de slachtoffers. In het Elzeneindpark wordt die middag het monument ‘Vlinderboek’ onthuld. Het beeld moet troost bieden aan de nabestaanden van het ongeluk en alle andere Ossenaren die een kind verloren.

Het beeld is ontworpen door Sjef Hoogstede, die in Oss ook verantwoordelijk was voor de os op de rotonde bij de Kantsingel, de pillenstrip bij het centraal station en het kromgebogen zwaard op de rotonde van de Molenstraat. De onthulling is volgende week vrijdag om 16.00 uur, precies een jaar nadat bij station Oss-West een Stint op een passerende trein botste. Daarbij kwamen vier jonge kinderen om het leven. Een vijfde kind en een begeleidster raakten ernstig gewond. 

Het is vanaf 16.30 uur, ná de onthulling, mogelijk om bloemen bij het monument te leggen. Dat heeft volgens de gemeente de voorkeur boven het leggen van bloemen bij de plek van het ongeval. Ook heeft Oss liever niet dat er opnieuw massaal knuffels worden achtergelaten, zoals vorig jaar het geval was. Toen werden er meer dan 4.000 knuffels achtergelaten bij een spontane herdenkingsplek bij Oss-West. 

Vanwege de verwachte drukte roept de gemeente Oss belangstellenden op om waar mogelijk te voet of met de fiets naar de onthulling te komen.