Volledig scherm
© ANP XTRA

Oss stopt met subsidie voor ‘vuile’ kachels en ketels

OSS - De gemeente Oss stopt vanaf 1 april met de subsidie voor biomassaketels en pelletkachels. Daarmee volgt Oss het voorbeeld van de rijksoverheid, die op 1 januari van dit jaar de geldkraan al dichtdraaide vanwege het negatieve effect van de kachels en ketels op de luchtkwaliteit. 

Met het besluit voert Oss een motie uit die eind 2019 unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen. Huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, kunnen ook na begin volgende maand nog een beroep doen op een zogeheten duurzaamheidslening. Maar de aanschaf van een biomassaketel of pelletkachel behoort dan niet meer tot de gesubsidieerde mogelijkheden. 

Bij deze installaties is onder meer door de GGD geconstateerd dat de negatieve effecten van de uitstoot van koolmonoxide, fijnstof en met name stikstof groter zijn dan het positieve effect van de CO2-reductie. Het is volgens het Osse gemeentebestuur daarom logisch om het Rijksbeleid nu te volgen.

Groot zal het effect van dat besluit waarschijnlijk niet zijn. Volgens de gemeente is er in de afgelopen jaren nauwelijks gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheid voor de kachels en ketels.

  1. Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoelkast

    Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoel­kast

    OSS - Kledingvoorschriften zijn er niet, het favoriete drankje komt uit de thuiskoelkast, de barkruk is virtueel en de livemuziek is gratis te beluisteren. Enige beperking in onlinecafé Ons Mam dat vanavond officieel de digitale deuren opent, is dat er slechts honderd kroeglopers ín het café terecht kunnen. Voor de rest is er een livestream op Facebook waar ook precies staat hoe geïnteresseerden zich via de gratis Zoom-app kunnen aanmelden.