Beeld uit de optocht in Aalst.
Volledig scherm
Beeld uit de optocht in Aalst. © EPA

Osse burgemeester Buijs in gesprek met Joodse organisaties over omstreden optocht in partnerstad Aalst

OSS/AALST - Burgemeester Wobine Buijs gaat volgende week woensdag het gesprek aan met drie verschillende Joodse organisaties. Ze bespreken dan de omstreden optocht in het Belgische Aalst, waarin opnieuw Joodse karikaturen te zien waren. Oss en Aalst hebben een stedenband. 

In de Belgische optocht reden karikaturen van orthodoxe joden mee. Op wagens prijkten poppen met grote neuzen en zwarte pijpenkrullen. Het kwam Aalst op felle internationale kritiek te staan. Vlak na de optocht richtte Federatief Joods Nederland (FJN) zich in een brief tot de Osse burgemeester. De organisatie verwijt Buijs dat zij zich nog niet heeft uitgesproken tegen het ‘ongekende antisemitisme’ in de Belgische zusterstad. De stedenband moet wat FJN betreft zo snel mogelijk verbroken worden.

Behalve FJN komen woensdag ook de Osse Israëlitische Gemeenschap en een afvaardiging van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) langs op het gemeentehuis. Burgemeester Buijs laat via een woordvoerder weten nog geen voorschot te willen nemen op het gesprek. Een zegsvrouw wil slechts kwijt dat de burgemeester altijd open staat voor een gesprek over spanningen in de samenleving en dat zij rondom de struikelstenen goede contacten heeft met de Joodse gemeenschap. 

Eerder al gaven de twee grootste partijen in de Osse gemeenteraad aan er weinig voor te voelen om de stedenband direct te verbreken. Volgens de fractieleiders van SP en VDG is de opschudding rond de carnavalsoptocht juist een aanleiding om het gesprek met elkaar aan te gaan. 

Burgemeester Wobine Buijs.
Volledig scherm
Burgemeester Wobine Buijs. © Van Assendelft