Volledig scherm
© Thinkstock

Osse raad ziet vrijwillig af van dertiende maand en bespaart 55.000 euro

OSS - De Osse gemeenteraad doet vrijwillig afstand van een extra maandsalaris. De meeste partijen vinden het in tijden van bezuinigingen niet uit te leggen dat raadsleden meer gaan verdienen. Met het besluit van donderdagavond bespaart Oss maximaal 55.000 euro per jaar.

Het bedrag was aanvankelijk onderdeel van de zogeheten ‘Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Oss 2019': een lang stuk waarin de rechten en plichten van politici worden omschreven. Met een dertiende maand zouden raadsleden zelf een verzekering kunnen afsluiten voor arbeidsongeschiktheid, ouderdom en overlijden. Niets zou hen echter verplichten om het geld daar ook daadwerkelijk voor te gebruiken. 

Daarom ziet een meerderheid van de Osse partijen de regeling niet zitten. De bestaande vergoeding van een kleine 1.500 euro per maand zou voldoende moeten zijn. Een bedrag dat bij ziekte bovendien nog een jaar lang wordt doorbetaald. Nu Oss worstelt met een bezuiniging van twee miljoen euro willen VDG, SP, CDA, D66, LOF en PvdA er niets van weten.

Overmacht

Het leidde donderdagavond tot een felle discussie met tegenstanders GroenLinks, Beter Oss en VVD. ,,Iedereen kan door pech of overmacht in een vervelende situatie terecht komen”, sprak Hennie van der Wal van Beter Oss. ,,Dan is het fijn als je een vangnet hebt dat veder gaat dan een jaar.” GroenLinks-leider Dolf Warris wijst er op dat raadsleden individueel afstand kunnen doen van de regeling, die hoeft daarom niet in zijn geheel geschrapt te worden. 

Ook VVD'er Nick van Ballegooij zit het afwijzen van de regeling niet lekker. Hij vroeg tot twee keer toe een hoofdelijke stemming aan, ogenschijnlijk met als enige doel de verhitte vergadering nog verder te rekken. 

Opvallende timing

Oss ziet dus af van het extra maandsalaris. Opvallend genoeg besloot de gemeenteraad van Waalwijk een avond eerder precies het tegenovergestelde: daar krijgen de politici juist wél een dertiende maand.