Ter illustratie: een dode rat.
Volledig scherm
Ter illustratie: een dode rat. © Lex de Meester

Ossenaar schaft wapens aan om op ratten schieten

DEN BOSCH/OSS - ,,Ik moet mijzelf toch kunnen verdedigen?” Een 49-jarige Ossenaar vond het gisteren bij de rechtbank in Den Bosch heel normaal dat hij enkele malen een vuurwapen in huis had. Hij stond terecht voor verboden wapenbezit en mishandeling. 

De Ossenaar wilde op 26 september 2018 op ratten schieten. ,,Ik zat de hele nacht in de tuin op die beesten te wachten. Maar ze kwamen maar niet.” Tegen de ochtend vond hij het welletjes. Als er geen ratten kwamen, dan zocht hij wel een ander doelwit. ,,Ik schoot één keer op een kraai en één keer op een plank.”

Quote

Ik zat de hele nacht in de tuin op de ratten te wachten

Verdachte Ossenaar (49)

Buurtgenoten waarschuwden de politie. Agenten namen het geweer, een Match 64 Anschutz, in beslag. In het huis vonden ze ook een kruisboogwapen, munitie en een luchtbuks, die verdacht veel leek op een ‘echt pistool’. Het Openbaar Ministerie zag dit als een verboden nepwapen. 

Geluidsdemper

De verdachte liet zich door zijn arrestatie niet uit het veld slaan. Als het lawaai van een vuurwapen hem in de problemen bracht, dan schafte hij toch een nieuw wapen aan, mét een geluidsdemper? Hij stalde dit wapen bij een buurtgenoot, die overigens niets wist van dit geweer in zijn huis. Agenten vonden het op 21 oktober. 

Quote

Omdat ik mijn zoon niet aankan op dat moment, pak ik iemand anders

Verdachte Ossenaar (49)

Diezelfde dag gaf de Ossenaar onder invloed van een halve fles whiskey en amfetamine een andere buurtbewoner een klap in zijn gezicht. De Ossenaar vertelde een warrig verhaal over dit slachtoffer, dat 'naar zijn vrouw zou hebben gekeken’. Maar de echte aanleiding was een ruzie met zijn eigen kind. ,,Omdat ik mijn zoon niet aankan op dat moment, pak ik iemand anders." 

Borderline

De Ossenaar leed aan een ‘stoornis met antisociale kenmerken’, borderline én hij was verslaafd aan alcohol en amfetamine. De man moest volgens de reclassering een verplichte behandeling volgen in en later buiten een kliniek. De man had overigens al eerder verplicht tijd in een kliniek doorgebracht: hij hield zich in de instelling wel aan de voorwaarden, maar ging thuis opnieuw in de fout. 

Het Openbaar Ministerie eiste deze keer daarom een 'voorwaardelijke tbs'. Als hij na zijn verblijf in de instelling niet goed mee zou werken met de reclassering, zou hij in een tbs-kliniek worden geplaatst. Het OM vroeg ook om een celstraf van 10 maanden.

Uitspraak over veertien dagen.