Deze replica van een boerderij uit de ijzertijd is in Eindhoven gebouwd op basis van een plattegrond die in Ussen in het zand werd aangetroffen.
Volledig scherm
PREMIUM
Deze replica van een boerderij uit de ijzertijd is in Eindhoven gebouwd op basis van een plattegrond die in Ussen in het zand werd aangetroffen. © Prehistorisch Dorp Eindhoven

Prehistorie Oss: Dichtbij het water, maar wel met droge voeten

OSS - De eerste Ossenaren streken 4500 jaar geleden neer aan de boorden van de Maas, die toen nog een stuk zuidelijker stroomde. In het boek Onder Oss wordt bijna vierduizend jaar aan Osse voorgeschiedenis beschreven.  ,,De oude Ossenaren hadden ook last van muizen.” 

Rookworst, de pil, messentrekkers en de SP. Dat zijn de belangrijkste associaties van Nederlanders bij de naam Oss. Onder mensen met belangstelling voor archeologie en geschiedenis zal daarnaast het vorstengraf en het kromgebogen zwaard op het netvlies verschijnen. Dat zwaard werd 86 jaar geleden ontdekt in een prehistorische grafheuvel ten zuidoosten van de stad. Minder bekend zijn de opgravingen die de afgelopen 45 jaar zijn uitgevoerd ten noorden van Oss. 

  1. Trampolinespringer Milco Abrahams uit Oss maakt salto's nu noodgedwongen buiten: ‘Het is niet ideaal’

    Trampoline­sprin­ger Milco Abrahams uit Oss maakt salto's nu noodgedwon­gen buiten: ‘Het is niet ideaal’

    OSS - Het is een gek gezicht: op het plein tussen de Maasporthal en de sporthal van sportvereniging Flik Flak in Den Bosch springen trampolines in het oog. Zo'n vijf tot zes meter boven de trampolines maakt Ossenaar Milco Abrahams zijn salto's en schroeven in de buitenlucht. ,,Het is niet ideaal, maar ik ben al lang blij dat ik weer wat kan doen", zegt het 19-jarige talent, dat in december nog deelnam aan het WK in Tokio.