Volledig scherm
Yoga Jetje (Riette van de Heijden) staat als enige bij de pronkzitting in de ton. © Jan Ploegmakers

Publiek pronkzitting Schottelzakken heeft alle aandacht

DEMEN - In een uitverkochte zaal van gemeenschapshuis Onder de Plag genoten de bezoekers zaterdag van een leuke en mooie pronkzitting. CV De Schottelzakken uit de kernen van Over d'n Dam slaagt er elk jaar er weer in om een gedegen pronkzitting te brengen.

De aandacht voor de optredens is zonder meer goed. Ligt dit aan de luisterdicipline of aan de kwaliteit van het gebodene? Waarschijnlijk is het een mix van beide.
Drumband Dedico en Lotte Dans zijn elk jaar van de partij. De eerste weet met gekleurde blikken en tonnen een aardig stukje muziek voor te schotelen.

Vliegveld

Henri en Kim kruipen in de huid van verkeersleiders van airport Over d'n Dam. We zijn in het jaar 2050 en geplande windmolens zijn er uiteindelijk niet gekomen. In plaats daarvan is er een vliegveld. De twee opgeleide verkeersleiders loodsen in een vreemd soort Engels de eerste kist binnen. 

De gebruikte termen uit de conversatie zijn ‘vertalingen’ die de bezoekers regelmatig laat lachen. Op het scherm is de landing te zien en uiteindelijk komt het eerste ‘vliegtuig’ in de zaal van het gemeenschapshuis terecht.

Yoga Jetje

Riette van der Heijden , als enige in een ton, was Yoga Jetje. Ze heeft allerlei plannen. De parochiekerk van Deursen moet met hulp van plaatselijke ondernemers en een crowdfundingactie een andere invulling krijgen. Tijdens het ontvouwen van de plannen krijgen inwoners een flinke sneer.

De Feestneuzen als een groot gospelkoor en de twee dames Kim en Iris van ‘Ziggo’ brengen enthousiasme in de zaal. Zeker als ‘Ziggodames’ de gezelligheid gaan peilen. Met kleine fragmenten muziek slaat de vonk over. De Stadsraad van Pomperstad en de Ravenna's dansen zelfs op tafels.

Geen clubje

De Schottelzakken hebben nog geen clubje van oud prinsen en adjudanten. De toerschouwers krijgen een kijkje in de kelder van het gemeenschapshuis waar de oud heersers geconserveerd staan onder een dikke laag stof en bedekt met een wit laken . Twee collega heersers van het Schottelzakkenrijk gaan met bloemenspuit en plumeau weer tot leven brengen. 

De mannen en vrouwen onder de wiitte lakens blijven in hun rol als met de bloemenspuit en plumeau gereinigd worden. Het genootschap ‘Gevederde Vrienden’ is nu een feit en zal zich in de toekomst van zich laten horen.

Volledig scherm
De Feestneuzen als gospelkoor vermaakt publiek en de prins en zijn adjudante © Jan Ploegmakers
 1. Honderdjarige Jet Wolters wás de krant
  PREMIUM
  Stille getuigen

  Honderdja­ri­ge Jet Wolters wás de krant

  Honderd jaar geleden werd ze geboren. Honderd jaar geleden ook kwam ze voor het eerst in de krant. In de Stad Oss stond ze bij de geboorteberichten van de burgerlijke stand: Henriëtta Maria Wolters, dochter van Theodorus A. Wolters en Petronella M. Smits. In februari 1920 was dat, nog onwetend van de rol die voor haar was weggelegd in de Osse dag- en weekbladpers. Vorige week is ze honderd jaar geworden en daarom vandaag opnieuw in de krant.
 2. Justitie luisterde en keek maanden mee in ‘het kantoor’ van Martien R. en zijn organisatie
  PREMIUM
  Live

  Justitie luisterde en keek maanden mee in ‘het kantoor’ van Martien R. en zijn organisa­tie

  DEN BOSCH/OSS - Politie en justitie hebben maandenlang stiekem in de keuken kunnen kijken van Martien R. en zijn handlangers. Dat bleek maandag tijdens de rechtszaak in Den Bosch. Niet alleen zijn gesprekken in ‘het kantoor’ aan de Hoogheuvelstraat in Oss langdurig afgeluisterd, ook zijn er beeldopnamen gemaakt van alle handelingen die in de schuur achter een woonwagen werden verricht.