Volledig scherm
© Thinkstock

Redeloos geweld oud en nieuw Heesch gevolgd door bedreiging: ‘Als jullie mij aangeven, zijn jullie de mijne’

DEN BOSCH/HEESCH - Zonder reden sloeg een 18-jarige Heeschenaar met een groep vrienden tijdens oud en nieuw de neus en de tanden van een voorbijganger kapot. De politierechter in Den Bosch veroordeelde deze week de man ondanks zijn felle ontkenningen voor 'openlijk geweld' tot een werkstraf van honderd uur.

De problemen begonnen afgelopen nieuwjaarsochtend met een groep 'lastige klanten' in 't Tunneke in Heesch. Medewerkers van het eetcafé besloten een paar jongens de deur te wijzen. Terwijl het groepje naar buiten liep, kwam het latere slachtoffer, een man in 'dezelfde leeftijdscategorie' toevallig langs gelopen. Deze jongeman liep tussen de vrienden door.

Een van de jongens gaf hem zonder aanleiding meteen een klap. Daarna begon de hele groep op het slachtoffer in te slaan. Het redeloze geweld had een grote impact op de voorbijganger. De daders braken zijn tanden en neus en hij liep een hersenschudding op door de harde slagen.

Herkend van Facebookfoto's

De Heeschenaar ontkende fel dat hij iets te maken had met het zinloze geweld die nacht. Hij had weliswaar oud en nieuw in 't Tunneke gevierd, maar stelde dat hij niet bij de groep hoorde, die uit het café was gegooid. Zelf zou hij 'hooguit een duwtje' hebben gegeven om bij zijn fiets te komen.

Quote

Loser: ben je iemand die politie nodig heeft? Dit is mijn laatste waarschu­wing. Als jullie mij aangeven, zijn jullie de mijne

De Heeschenaar werd herkend van Facebookfoto's. Zijn signalement kwam bovendien overeen met de verklaring van meerdere getuigen. Één man noemde zelfs expliciet zijn naam. Die getuige beschreef hoe de Heeschenaar werd weggetrokken van het slachtoffer, dat toen al een bebloed gezicht had.

Van de telefoon van de Heeschenaar kwamen later verontrustende berichtjes, geschreven na het voorval. ‘Loser: ben je iemand die politie nodig heeft? Dit is mijn laatste waarschuwing. Als jullie mij aangeven, zijn jullie de mijne.' De verdachte vertelde een onduidelijk verhaal over 'meerdere mensen' die zijn telefoon gebruikten.

Schadevergoeding van 3600 euro

De 18-jarige Heeschenaar had nog geen strafblad. Een 17-jarige medeverdachte had eerder van de kinderrechter al een werkstraf van 50 uur gekregen. De Heeschenaar moest onder meer voor tandartskosten ook een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer: een bedrag van ruim 3600 euro.