‘Reek is niet Schaijkgezind’, vond pastoor Smits, maar na 20 jaar burenruzie werd samenvoeging in een pennenstreek bezegeld
Stille GetuigenSCHAIJK/REEK - Steeds meer mensen worden honderd jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er inmiddels meer dan tweeduizend honderdplussers in Nederland. Eén van hen is Sjaak van Tilburg uit Reek die op Hemelvaart deze mijlpaal bereikte. Dat kwam natuurlijk in de krant en het werd groots gevierd. Sjaak woont in Reek maar kwam oorspronkelijk uit Schaijk. Tegenwoordig geen punt, maar ooit was dat wel anders.
Schaijk en Reek waren eeuwenlang goede buren. Maar toen er in 1920 en in 1924 en nogmaals in 1936 plannen van Gedeputeerde Staten op tafel kwamen om de beide gemeenten samen te voegen, laaiden de emoties hoog op. Als dat gebeurt, zei de strijdbare pastoor Xavier Smits ‘gaat Reek ten onder’.
Nauwelijks huwelijken tussen inwoners van Schaijk en Reek
Dat maakte de pastoor in 1936 ook duidelijk in Den Haag waar hij met de dorpsgenoten Van Oirsouw, De Bruin en Van der Burgt een rekest bij de kroon indiende dat het resultaat was van een geslaagde handtekeningenactie in het dorp. Kleine geschillen uit het verleden werden uitvergroot tot enorme conflicten. Volgens de pastoor was het tekenend in de laatste honderd jaar er nauwelijks huwelijken gesloten waren tussen inwoners van Schaijk en Reek. De beide dorpen hoorden niet bij elkaar, luidde de boodschap. Reek wilde met zijn circa duizend inwoners eventueel samengaan met Herpen, of met Velp en Keent maar zeker niet met Schaijk. ‘Reek is niet Schaijkgezind’, betoogde pastoor Smits.
Samenvoeging in 1942 met één pennenstreek bezegeld
De burenruzie duurde van 1920 tot 1942, de laatste zeven jaar op z’n hevigst. Intussen werd op 26 mei 1922 in Schaijk Sjaak van Tilburg geboren: officieel Jacobus Johannes. Hij was het tweede kind, de oudste zoon, van kleermaker Gerardus van Tilburg (1890) en Wilhelmina van Eijndhoven (1895), uit Oost en West Middelbeers maar woonachtig in Schaijk. Zij kregen twaalf kinderen, allen geboren in Schaijk, de laatste, een dochter in 1939. Sjaak was 14 jaar toen in 1936 de burenruzie tussen Reek en Schaijk uitbrak en 20 jaar toen de samenvoeging in 1942 met één pennenstreek vanuit het Ministerie van Binnenlandse zaken werd bezegeld.
Lees verder onder de foto: Eén grote gemoedelijke en katholieke plattelandsgemeente’.
In dagelijks leven allerlei vormen van samenwerking
Het is de vraag of Sjaak van Tilburg erg door het gedoe van de beide dorpen geraakt is. In het dagelijks leven waren er allerlei vormen van samenwerking en contact. Huisarts Langendijk uit Schaijk hield drie middagen spreekuur in Reek waar ook dokter Kanters uit Grave al vanaf 1910 in zijn automobiel kwam voorrijden. En volgens steenfabrikant Zegers die als inwoner van Reek zitting mocht nemen in een Schaijkse ‘Commissie van Ingezetenen’, waren de arbeidsverhoudingen op zijn fabriek in Schaijk het beste voorbeeld van de goede verstandhouding tussen Reekse en Schaijkse arbeiders. Al 40 jaar zelfs. ‘Een combinatie kan de band alleen nog maar verstevigen’. Hij voorzag in de beoogde fusiegemeente ‘één grote gemoedelijke en katholieke plattelandsgemeente’.
Onverwacht namen GS in januari 1938 het herindelingsvoorstel terug. Reek, inmiddels wel voorzien van elektriciteit (1929) maar nog niet van waterleiding, ging de moderne tijd na de oorlog toch tegemoet met Schaijk. Uiteindelijk in goede harmonie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bernheze experimenteert om betaalbare woningbouw mogelijk te maken
-
Bronzen zeemeermin gestolen uit voortuin in Oss: ‘Gedachte dat beeld wordt omgesmolten is onverdraaglijk’
OSS - Het bronzen zeemeerminbeeld dat al jaren in de voortuin staat van Ridderstraat in Oss, is sinds woensdagmiddag verdwenen. Kunstenaar Heleen van der Sanden maakte het beeld ter nagedachtenis aan haar zus die in de zee verdronk. Ze doet een oproep aan de daders: ,,Doe maar een briefje in mijn brievenbus waar ik het beeld kan vinden.” -
PREMIUM
Dierenopvang De Maashorst zoekt al ruim twee maanden zelf naar asiel: ‘Sinds 1 oktober dakloos’
SCHAIJK/OSS - Dierenopvang De Maashorst is hard op zoek naar een nieuwe locatie, nu de opvang zelf dakloos is geworden. Wilde dieren in nood worden nu door De Maashorst naar de opvang in Someren gebracht, huisdieren gaan naar gastgezinnen. ,,Maar dit is echt een noodoplossing.” -
met video
Mannen (42 en 22) met drugs in auto opgepakt in Schaijk
SCHAIJK - Een 22-jarige man uit Apeldoorn en een 47-jarige man met onbekende woonplaats zijn maandagavond aangehouden in Schaijk, omdat zij een handelshoeveelheid softdrugs bij zich hadden in hun auto. De politie controleerde de auto na een melding over een mogelijke bedreiging en vuurwapenbezit. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Raad van State veegt bezwaren tegen zonnepark Achterste Groes Heesch van tafel
HEESCH - De aanleg van een zonnepark aan de Achterste Groes in Heesch is een stap dichterbij gekomen. De Raad van State vindt dat de gemeente Bernheze zichzelf terecht een vergunning heeft gegeven. Bezwaren van omwonenden wijst het hoogste rechtsorgaan af.