Riet de Kinderen in de kelder van de pastorie met leerlingen van groep acht.
Volledig scherm
PREMIUM
Riet de Kinderen in de kelder van de pastorie met leerlingen van groep acht. © Van Assendelft Fotografie

Riet de Kinderen terug in Geffense pastoriekelder: ‘We dachten dat we dood gingen’

Bevrijding 75 jaarGEFFEN - ,,We waren zo gruwelijk bang. Hier in deze kelder heb ik me verstopt, dat hokje met stro. Daar lagen de wijnflessen”, wijst Riet de Kinderen. Vijf meisjes van de Geffense basisschool De Wissel hangen aan haar lippen hangen.  

Riet de Kinderen in de keuken van de pastorie.
Volledig scherm
Riet de Kinderen in de keuken van de pastorie. © Maarten van de Rakt

In groepjes lopen de scholieren van groep acht maandag door Geffen. Vanwege de bevrijding 75 jaar geleden spreken ze onder meer met ooggetuigen. Ze lopen ze naar de struikelstenen met de namen van de joodse familie Van Dijk in de Dorpstraat, passeren het Vrijheidsmonument en duiken de kelder van de pastorie in. Want daar verscholen stond Riet de Kinderen in de oorlog doodsangsten uit.

  1. Dromen zijn leuk, maar in Reek overdrijven ze een beetje
    PREMIUM
    Column

    Dromen zijn leuk, maar in Reek overdrij­ven ze een beetje

    Een mens moet dromen, natuurlijk. Dromen maken dingen mogelijk, of het nou een opgeruimd huis is, of iets heel groots in de verre toekomst. Mijn kindjes dromen dat ze brandweerman worden, en voetballer, en een beroemde TikTokker. Ík droom dat ze later schrijver worden, minister-president, of chirurg. Waarschijnlijk worden ze financial controller, accountmanager, en lifecoach ofzo, maar goed, dromen is leuk, ook als je weet dat ze waarschijnlijk niet uit zullen komen. Juist nu, nu de werkelijkheid een soort nachtmerrie is geworden, met een dodelijk virus en een lockdown die maanden duurt.