Vuurwerk ter afsluiting van de kermis in 2019.
Volledig scherm
Vuurwerk ter afsluiting van de kermis in 2019. © Van Assendelft

Rups, polyp en luna park: Oss krijgt echte kermis tijdens paasweekend

OSS - Oss krijgt komend voorjaar een heuse paaskermis. Van vrijdag 10 tot en met maandag 13 april staat het Eikenboomgaardplein barstensvol grote en kleine attracties. Op Eerste Paasdag zijn er daarnaast nog een braderie en muziekmarkt in het centrum. 

Het plan voor de kermis komt uit de koker van Udenaar Gerard Verstappen, telg uit een echte kermisfamilie. ,,Rondom de paasdagen is er heel weinig te doen, zeker in deze regio", zegt hij. ,,En daar komt bij dat de reguliere kermis in Oss pas aan het eind van de zomer valt, dus heb je een mooie spreiding.”

Verstappen trekt daarom zelf met zijn schiettent naar Oss. En hij neemt een heleboel collega's mee. Op het Eikenboomgaardplein komen onder meer botsauto's, een luna park, rups, polyp, vliegtuigmolen, gokspellen en kraampjes. Daarmee is de paaskermis groter dan die in menig dorp. De muziek wordt in de avonduren verzorgd door 't Berghje. 

Vuurwerk de lucht in

Het Eikenboomgaardplein in Oss.
Volledig scherm
Het Eikenboomgaardplein in Oss. © Van Assendelft Fotografie

De vergunning voor het feest wordt naar alle waarschijnlijkheid in de loop van deze week verleend. Die voor het afsluitende vuurwerk is zelfs al binnen. Dat wordt op Tweede Paasdag afgestoken tussen 21.30 en 22.00 uur. Met verschillende kortingsflyers in een lokale krant moeten Ossenaren vanaf volgende week al warmdraaien voor de kermis. 

Op Eerste Paasdag wordt de combinatie gezocht met nog twee andere nieuwe initiatieven. Vanaf het kermisterrein loopt die dag een lange slinger van kraampjes en activiteiten richting de Groene Engel. Die zijn allemaal onderdeel van een Paasbraderie. In het St. Barbarapark komt een grote muziekmarkt. Dat tot groot plezier van het centrummanagement. Daar zijn ze dolblij dat er in het doorgaans zo rustige paasweekend plots zo veel te doen is in de stad. 

Weinig impact op centrum

Ook kermiswethouder Thijs van Kessel is enthousiast. ,,Járen geleden had je overal een voorjaarskermis”, zegt hij. ,,Dit lijkt me een mooie pilot om het nieuw leven in te blazen.” Het nieuwe initiatief laat zich volgens de bestuurder amper vergelijken met de zomerse kermis. ,,Dan is de impact op het centrum veel groter. Voor de winkels, voor het parkeren, maar ook voor het geluid. Dit keer komen er geen grote feestavonden zoals we die voorheen zagen op de Eikenboomgaard.”

  1. Niet fietsen in de stad, maar wel twee keer per week een logistieke operatie waar je u tegen zegt.
    PREMIUM
    Column

    Niet fietsen in de stad, maar wel twee keer per week een logistieke operatie waar je u tegen zegt.

    In het centrum mag je niet meer fietsen. Nu de lockdown minder lock wordt, wordt het weer drukker in de stad, dus om geen ongelukken te maken mag er in het voetgangersgebied alleen gevoetgangerd worden. Maar wat onbegrijpelijk is, is dat er dan wel vier keer in de week een hele kudde vrachtwagens de Heuvel op mag rijden om de inventaris van de terrassen neer te zetten, en weer op te laden. Dat lijkt me een onzalig idee.