Volledig scherm
Het Midzomerfestijn in 2011, toen de houdbaarheid van etenswaren geen probleem was. © Peter van Huijkelom

Ruwaard Midzomerfestijn afgelast vanwege hitte

OSS - De extreme hitte die is neergedaald in Nederland heeft een nieuw ‘slachtoffer’ gekost: het Ruwaard Midzomerfestijn op 29 en 30 juni in Oss is afgelast. De werkgroep vindt zowel het opbouwen in de hitte onverantwoord als ook de verkoop van etenswaren met dergelijke hoge temperaturen.

Omdat heel Nederland zucht onder de hitte, zijn op veel plekken tropenroosters ingevoerd. Ook wordt geadviseerd tussen 12 en 16 uur binnen te blijven in verband met de warmte.  ,,Wij zouden de tent op gaan bouwen op donderdagmiddag om 13 uur. Dat zou vragen zijn om problemen. Op dat moment sta je in de volle zon, zonder enige bescherming” zo licht voorzitter Els Mulder van de werkgroep Ruwaard Midzomerfestijn toe.  Om voldoende water ter plekke te krijgen en dat ook nog eens koel zien te houden, dat achtte de werkgroep ook niet haalbaar.

Salmonella

Tweede probleem was de houdbaarheid van etenswaren tijdens het evenement. ,,In het weekend hebben we het nodige aan voedsel met Brunch en Preuvenement. De warmte geeft dan een verhoogde kans op een salmonella-bacterie. We kunnen en mogen geen risico nemen met de gezondheid van onze vrijwilligers en bezoekers” stelt Mulder. Verder wil ze ook ‘geen enkel risico ‘ lopen met gezondheidsproblemen die zich door de hitte kunnen voordoen, zowel in de tent als daarbuiten. ,,Wij hopen dan ook dat je begrip hebt voor het door ons genomen besluit”, zo besluit Mulder.