De stembus staat al bij de fietsenstalling.
Volledig scherm
De stembus staat al bij de fietsenstalling. © Roy van der Lee/BD

SP strijdt verder voor gratis fietsenstalling bij station Oss en start met enquête

OSS - Een afvaardiging van de Osse SP staat tot eind deze week met een eigen enquête bij de gratis fietsenstalling aan het station. De socialisten willen dat de voorziening gratis blijft en vermoeden dat forenzen er net zo over denken. Met de uitkomst van de enquête wil de partij het Osse gemeentebestuur op andere gedachten brengen.

De stalling bij het station bestaat sinds een kleine zes jaar en wordt bestierd door mensen van sociale werkplaats IBN. Jaarlijks is de gemeente een slordige 143.500 euro kwijt om de stalling open te houden. Vanaf januari wil het college 50 cent vragen voor een plekje in de stalling. De gemeente vermoedt dat meer dan de helft van de forenzen dan overstapt naar de stalling van ProRail aan de overkant van de weg. Zelfs na die ‘bezuiniging’ is Oss dan 117.500 euro per jaar kwijt. 

De SP vreest dat het begin volgend jaar weer een zooitje wordt in de omgeving van het station. ,,Goedkoop wordt zo duurkoop", zegt fractieleider Jan Zoll. ,,Het oogt rommelig als er overal fietsen staan en de gemeente is dan veel geld kwijt aan het opruimen.”

Saillant is dat juist de SP vlak voor de zomer een motie indiende die het Osse college opdroeg de invoering van een parkeertarief aan de Spoorlaan te onderzoeken en in te voeren. Dat was een noodzakelijk kwaad, stelt Zoll nu. Die motie moest wel als zodanig worden geformuleerd omdat er anders onvoldoende steun was en de stalling mogelijk zelfs zou sluiten. Bij de behandeling van de programmabegroting dit najaar kan het parkeertarief alsnog geschrapt worden, wat de SP betreft. 

Twee vragen

De enquête bestaat uit twee vragen.
Volledig scherm
De enquête bestaat uit twee vragen. © SP

Van woensdag tot en met vrijdag vraagt de partij aandacht voor dat scenario. Iedere forens krijgt een enquête in handen gedrukt met daarop twee vragen: Bent u bereid om voor deze fietsenstalling te betalen? En hoe vaak maakt u gebruik van deze gratis fietsenstalling? ,,Al deze mensen hebben haast om op hun werk of op school te komen. Daarom houden we de vragenlijst ook beknopt.”

Bijkomend voordeel: het tellen van de uitkomst zal waarschijnlijk niet lang duren. De SP hoopt niet lang na de vrijdagochtendspits een uitkomst wereldkundig te maken. 

In de stalling, gevestigd in een oud pand van bouwbedrijf Hendriks, is plek voor een paar honderd tweewielers. In een heel jaar worden er wel 110.000 fietsen gestald.