Volledig scherm
Op 24 oktober protesteerden inwoners van Schaijk in groten getale tegen fusie van Landerd met Uden. © Van Assendelft Fotografie

Tip van Schaijkse actiegroep: verplaats raadsvergadering over fusie naar de Phoenix

SCHAIJK - Als het aan de Actiegroep Schaijk bij Oss ligt, verhuist de raadsvergadering van 26 maart een paar deuren verder: van de raadzaal naar gemeenschapshuis de Phoenix. Die avond beslist de raad definitief over fusie met Uden.

Op 24 oktober protesteerden een paar honderd man tegen de fusie. Die konden allemaal niet op de publieke tribune en stonden buiten te morren. ,,Wellicht is het mogelijk en verstandig de raadsvergadering te verplaatsen. We hebben uiteraard geen idee hoeveel actievoerders er komen, maar eenzelfde aantal ligt in de lijn van de verwachting. Verplaatsing naar een meer geschikte locatie zal bijdragen tot een groter begrip bij de actievoerende inwoners”.

Ja of nee zeggen tegen beoogde fusie

Volledig scherm
De actiegroep Schaijk bij Oss mobiliseert de inwoners. © Maarten van de Rakt

Dat schrijft de actiegroep in het verzoek aan het Landerdse college van B en W tot het houden van een zogeheten raadgevend referendum. Daarin zouden inwoners ja of nee kunnen zeggen tegen de beoogde gemeentelijke fusie. Een dergelijk verzoek moet ondersteund worden door dik vierhonderd kiesgerechtigden. Dat vergt enige organisatie. Op nader te bepalen plekken en tijden geeft de gemeente inwoners de kans hun handtekening onder het verzoek te zetten.  

Het college heeft de aanvraag nog in behandeling. Of het referendum er uiteindelijk ook echt komt,  ligt in de handen van de gemeenteraad. Tot nu toe is de meerderheid niet echt te porren voor zo'n extra inspraakrondje.  Op 26 maart geven de gemeenteraden van Uden en Landerd de laatste klap op het herindelingsbesluit. Dan wil de actiegroep weer een hoop Schaijkenaren optrommelen. Het besluit gaat daarna richting Tweede Kamer.

  1. Gesteggel over rotonde óf stoplichten aan de Graafsebaan Heesch bij Raad van State
    PREMIUM

    Gesteggel over rotonde óf stoplich­ten aan de Graafse­baan Heesch bij Raad van State

    DEN HAAG/HEESCH – Een gewone kruising met verkeerslichten is goedkoper en net zo veilig, zo niet veiliger dan de geplande rotonde op de Graafsebaan in Heesch. Dat beweerde een verkeersdeskundige die is ingeschakeld door de Bomenstichting vrijdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State. Een gemeentewoordvoerder betoogde echter dat juist een rotonde veiliger is en veel beter voldoet aan de doelstellingen ter plekke, ook al moeten daarvoor twee monumentale eiken verdwijnen.