Een drietal tijdelijke bewoners van het chaletpark bij De Naaldhof in Oss nuttigt de maaltijd in de buitenlucht. Op de achtergrond verrijst, in 2015,  een nieuw servicegebouw waarin onder meer een Poolse supermarkt komt.
Volledig scherm
PREMIUM
Een drietal tijdelijke bewoners van het chaletpark bij De Naaldhof in Oss nuttigt de maaltijd in de buitenlucht. Op de achtergrond verrijst, in 2015, een nieuw servicegebouw waarin onder meer een Poolse supermarkt komt. © Peter van Huijkelom

Toeristenbelasting? Voor een kat betaal je toch ook geen hondenbelasting.

ColumnOSS - Wie had dat gedacht, dat de regionale arbeidsmigrantendiscussie aangezwengeld wordt door een slimme ondernemer die op zijn centen let? Chaletparkeigenaar Bob Vink heeft natuurlijk groot gelijk dat hij geen toeristenbelasting wil betalen voor huurders die geen toeristen zijn. Als ik een kat had, zou ik geen hondenbelasting willen betalen en als mijn vuilnisbak nauwelijks nog geleegd wordt, wil ik minder afvalstoffenheffing betalen. In ieder geval niet méér.

Dronefoto van de chalets bij Hotel De Naaldhof te Oss.
Volledig scherm
Dronefoto van de chalets bij Hotel De Naaldhof te Oss. © Van Assendelft Fotografie

Arbeidsmigranten zijn geen tijdelijke passanten en al helemaal geen toeristen. Ze zijn het smeermiddel van onze economie, die razendsnel knarsend zou vastlopen zonder het Oost-Europees arbeidskapitaal. Sterker nog, er zullen méér arbeidsmigranten komen, en van verder weg, want met alléén Europees arbeidskapitaal hou je al die nieuwe dozen op Vorstengrafdonk en Heesch-West niet draaiende. Bob Vink zwengelt hier nu, misschien onbedoeld, het debat aan. Het lijkt me slim als Oss, Brabant en Nederland in navolging van de landen om ons heen er heel snel en heel hard over na gaan denken waar al die mensen nu en straks gaan leven. Met z’n allen op een kluitje op een camping in de bosjes, lijkt me, hoewel beter dan zwervend over straat, zoals in Oss ook gebeurt, niet de beste optie.