Volledig scherm
Ester Houtriet (rechts) bij haar miniaturen. © Bert van der Linden

Tweedehands markt Overlangel weer feestje voor publiek en verkopers

OVERLANGEL - Op veel plaatsen loopt de belangstelling voor rommelmarkten terug en doen organisaties er alles aan om zo’n evenement aantrekkelijker te maken. De zomermarkt in Overlangel is daar een grote uitzondering op. 

Het Zomerfeest, met als belangrijkste onderdeel de tweedehands markt, trekt duizenden bezoekers en loopt als nooit tevoren. Dit jaar stonden er zo’n 300 kramen verspreid over het dorp. De handel was levendig.

Bezoekers komen uit alle windstreken en zijn enthousiast over het enorme aanbod en de sfeer. De gezelligheid wordt nog eens verhoogd door enkele terrassen waaronder een op de Bé Kamps Brink. Daar draait al vanaf 9 uur de draaimolen zijn rondjes en kost koffie met appelgebak inclusief slagroom slechts 3,50 euro. ‘s Middags zorgt blaaskapel ‘t KON voor extra vrolijkheid.

Johanna Vissia (79) uit het Drentse Schoonoord had overnacht bij haar zus in Arnhem. ,,Wij zijn vanochtend al om half 6 vertrokken om tijdig hier te zijn. Zelf sta ik zes keer op de ‘Vlindermarkt’ in Emmen en hier koop ik spulletjes die ik daar weer verkoop. Ik zoek speciaal glaswerk van Leerdam,” zegt ze eerlijk. 

Volledig scherm
Op de Bé Kamps staan de kramen naast de draaimolen. Ook hier miniatuurauto's © Bert van der Linden

Zij is niet de enige die al uren voor de officiële openingstijd rondstruint op zoek naar handel. Thea van de Mortel (57) uit Blitterswijck bij Venlo zat om half 7 in de auto. ,,Ik zoek kleding voor mijn broer die volgende week op roze maandag meedoet aan de kroegentocht tijdens de kermis,” vertelt ze. Bij een particulier heeft ze tot haar blijdschap een smetteloos matrozenpak gescoord. 

Miniauto's 

Tijdens een rondgang langs de kramen valt op dat er opvallend veel verzamelobjecten te koop liggen. Van kikkerbeeldjes tot kristal en van elpees tot miniauto’s. Ester Houtriet en haar echtgenote Margreet van Bale hebben hun kraam deels ingericht met allerlei mini-auto’s. ,,Wij hebben Matchbox, Majorette en Siku, een Duits merk,” legt Ester uit. ,,We zijn daar een jaar of 8 geleden mee begonnen, maar nu zie je steeds meer handelaren met deze spullen. Dan wordt de spoeling helaas wel dunner.” Maar gelukkig heeft het stel daarnaast ook diverse andere verzamelspullen zoals doodshoofden en poppetjes uit de zestiger jaren: van Eftelingfiguurtjes tot de kaboutertjes van Rien Poortvliet. Gezien de belangstelling doet Pokémon het ook nog steeds goed.

Volledig scherm
Pokemonplaatjes zijn nog steeds populair. © Bert van der Linden
  1. Sander (31) uit Oss overleefde angstaanjagende schipbreuk maar heeft het zwaar: ‘Ik móét terug de zee op’
    PREMIUM
    video

    Sander (31) uit Oss overleefde angstaanja­gen­de schipbreuk maar heeft het zwaar: ‘Ik móét terug de zee op’

    OSS/HONNINGSVAG - Het leek niet erger te kunnen, maar dat werd het wel voor zeevisser Sander van de Pol (31) uit Oss. Hij overleefde vorige maand een angstaanjagende schipbreuk in de ijzige Barentszzee bij Noorwegen, maar kreeg maandag van zijn baas te horen dat er geen werk meer voor hem is en dat hij tienduizenden euro's aan loon niet uitbetaald krijgt. ,,Ondanks de heftige gebeurtenis, moet ik terug de zee op om alles terug te verdienen”, zegt de werkloze visser.