Volledig scherm
© ANP

Vader drie jaar cel in voor ontucht met Geffense dochter; ‘onbeschrijfelijk veel leed’

DEN BOSCH - De Bossche rechtbank Oost-Brabant heeft een 55-jarige man uit Medemblik veroordeeld voor ontucht met zijn dochter die in Geffen woont. De man krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Ook moet hij een verplichte behandeling voor zijn zedenproblematiek ondergaan.

De verdachte pleegde tussen januari 2015 en oktober 2017 ‘verregaande ontucht’ met zijn dochter vanaf haar zeventiende. Volgens de officier van justitie was er zelfs sprake van verkrachting. De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat de verdachte zijn dochter door (bedreiging met) geweld heeft gedwongen tot seksuele handelingen.

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachte over een periode van bijna drie jaar regelmatig ontucht pleegde met zijn dochter. De verdachte maakte misbruik van haar kwetsbaarheid en van de afhankelijke positie waarin zij zich bevond. Dit, terwijl het slachtoffer zich juist bij haar vader veilig had moeten kunnen voelen. Zeker nadat zij eerder door een oom en diens vriend  was misbruikt en zij aan haar vader had gevraagd daarvan aangifte te doen. Deze twee mannen die het meisje en haar zusje op jonge leeftijd misbruikten zijn onlangs door de rechtbank veroordeeld. De zaak loopt nog in hoger beroep. 

‘Onbeschrijfelijk veel leed’

Quote

Dochter lijdt sinds gebeuren aan stemmings­klach­ten, slaap- en eetproble­men en heeft dagelijks herbelevin­gen

De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij zijn dochter onbeschrijflijk veel leed aandeed. Ze lijdt sinds het gebeuren onder meer aan stemmingsklachten, slaap- en eetproblemen en heeft dagelijks herbelevingen. Volgens een psycholoog is er een zeer intensieve behandeling nodig voor de verwerking van alle trauma’s.

Verder neemt de rechtbank het de verdachte kwalijk dat hij alleen oog had voor zijn eigen behoeftebevrediging en zich niet bekommerde om de gevoelens van zijn dochter en de mogelijke gevolgen.  Ook neemt hij geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn gedrag. Volgens hem is dit alles hem min of meer overkomen en heeft hij zelfs de neiging de verantwoordelijkheid af te schuiven op zijn dochter.

Al met al legt de rechtbank dezelfde straf op als de officier van justitie eiste . Ook moet de verdachte meewerken aan een verplichte behandeling. Hij moet zijn dochter de gevraagde schadevergoeding betalen van ruim 5.000 euro.