De verlichte carnavalsoptocht in Berghem, als voorbeeld voor de verlichte Sinterklaasoptocht.
Volledig scherm
De verlichte carnavalsoptocht in Berghem, als voorbeeld voor de verlichte Sinterklaasoptocht. © Rachelle Suppers/BD

Verlichte Sint

Bij de dorpspompBERGHEM - Haar allereerste intocht wordt het. Dat die meteen redelijk uniek, want verlicht is, nee, dat kan de 3-jarige Mila Nelissen nog niet bevatten. Toch trappelt de kleine Bèrgse nu al van ongeduld en associeert er driftig op los. Want 'Sint' dat is toch 'in de sneeuw' en dichtbij 'kerst'?

Quote

Nu al trots op deze verlichte íntocht

Twan Nelissen

Papa Twan (37) kijkt ernaar, lacht en beaamt dat het toch wel apart is, zo'n onthaal met glowsticks en glutenvrije pepernoten. ,,Inderdaad, eindelijk weer eens wat leuks rond het Sinterklaasfeest; hopelijk zonder al dat gemauw over Zwarte Piet. Die discussie sloeg nergens op. Ja, ik was al trots op Berghem door onze verlichte optocht en ben dat nu nog meer door deze speciale íntocht."

Bijval krijgt-ie van Chayenne Megens (28), moeder van Jealina van drie en de 2-jarige Yana, die samen met kinderdagverblijf-collega Judith Tonies ('ook pas 28') op zaterdag 16 november 'zeker van de partij is'. ,,Echt waar: onze kinderen zijn al volop bezig met het feest, roepen de hele tijd 'Sint' en 'Piet'. En ja, ook 'mama'. Gelukkig wel."

.
Volledig scherm
. © BD

Pietermanknecht

Judith vult aan dat haar nichtje Jaylinn eveneens helemaal into de goedheiligman is. Zelf kruipt ze al jaren in de huid van Pietermanknecht, de gebruinde variant. Geen gevlekte variant dus, 'want dan herkennen de kinderen me meteen'. ,,Ik vind het geweldig dat het sinterklaascomité iets nieuws probeert. Vorig jaar stonden we namelijk bij een waardeloze intocht. Na een half uur wachten, ging het van 'roetsj' en weg was het hele gezelschap. Het is ook fijn dat de verlichte intocht nu een paar uur ná het landelijke onthaal is."

Voorspellen

Mede-initiatiefnemer Alwin van Dijk kreeg inmiddels zoveel 'laaiend enthousiaste' reacties dat hij nu al durft te voorspellen dat het hoe dan ook een geslaagd kinderfeest wordt. ,,Met Sint op de verlichte prinsenwagen. Een Sint die zeker genoeg tijd krijgt."