De politie doet een inval in een woning aan de Koolzaadweg in Berghem als onderdeel van Operatie Alfa, een groot politieonderzoek naar de Osse topcrimineel Martien R. en zijn familie.
Volledig scherm
De politie doet een inval in een woning aan de Koolzaadweg in Berghem als onderdeel van Operatie Alfa, een groot politieonderzoek naar de Osse topcrimineel Martien R. en zijn familie. © ANP

Vijftal opgepakt in Operatie Alfa, gearresteerde Helmonder heeft bedrijf in ‘schietbenodigdheden’

Kaart/UpdateOSS/HELMOND - Bij de grote politie-actie van dinsdag in Operatie Alfa zijn vijf mensen opgepakt. Onder hen vier mensen van de volgens de politie criminele familie van Martien R. De politie onderzocht na de arrestaties een loods en een huis in Helmond en nam spullen in beslag in het huis van hoofdverdachte Martien R. in Berghem.

De nieuwe arrestanten zijn vier mannen van 59, 44, 44 en 25 jaar oud en een 50-jarige vrouw. Eén van de mannen, de Helmonder, hoort volgens de politie niet bij de criminele familie, maar wordt verdacht van vuurwapenhandel. De rest van de groep wordt verdacht van vuurwapenhandel, vuurwapenbezit, witwassen en drugshandel.

Helmond

Een arrestatieteam van de politie viel dinsdagochtend rond acht uur binnen bij een huis aan de Dr. Arienslaan. De bewoner, een man van 44 jaar, ging geboeid mee. Vervolgens werd zijn huis doorzocht en ploos de politie in Helmond ook een loods uit. De bewoner werkt volgens zijn bedrijfspagina van de Kamer van Koophandel als chauffeur in de bouw. Hij handelt verder in schietbenodigdheden en zit in de ‘oppervlaktebehandeling van vuurwapens’. De man, die geen familie is van de Osse familie, wordt door de politie verdacht van handel in illegale wapens.

Eind november pakte de politie in het kader van Operatie Alfa ook al een Helmonder op in de wijk Mierlo-Hout. Ook destijds ging het om een man van 44 jaar en ook hij wordt verdacht van wapenhandel. De man zit nog altijd vast. 

Woonwagenkampen

De vrouw woonde op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Hier hield de politie op 13 november al een grote controle, die dagen duurde. De 59-jarige man woont op het kamp aan de Maasstraat in Lith, waar in de week na 13 november eveneens een mega-operatie werd gehouden. De 25-jarige man was op het moment dat de arrestaties plaatsvonden ook in Lith. Hij komt uit Udenhout. De andere 44-jarige werd niet direct gearresteerd. Hij meldde zich op verzoek van de politie later op het bureau. 

Tekst gaat verder onder de video.

Spullen in beslag genomen

De politie doorzocht dinsdag ook het huis aan de Koolzaadweg in Berghem van hoofdverdachte Martien R., die op al 13 november werd opgepakt. Daar werd beslag gelegd op dure goederen. Getuigen zagen hoe meubels naar buiten werden gedragen. Volgens de politie hebben de spullen een waarde van tienduizenden euro's. Op de woning zelf lag al beslag. 

Dit is volgens de politie niet de laatste zet in Operatie Alfa. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

In totaal 12 verdachten vast

Na een maand vol invallen en doorzoekingen zitten momenteel twaalf verdachten vast. Een groot deel van hen hoort bij de familie R. Onder hen de criminele leider Martien en zijn zoon Anton. 

Kijk in het kaartje hieronder waar de politie tot nu toe inviel. Let op: ook in Friesland viel de politie in. 

De politie doet een inval in een woning aan de Koolzaadweg in Berghem als onderdeel van Operatie Alfa, een groot politieonderzoek naar de Osse topcrimineel Martien R. en zijn familie.
Volledig scherm
De politie doet een inval in een woning aan de Koolzaadweg in Berghem als onderdeel van Operatie Alfa, een groot politieonderzoek naar de Osse topcrimineel Martien R. en zijn familie. © ANP

Meer lezen over Operatie Alfa en het grote politieonderzoek naar de familie R.?

• De eerste actie van Operatie Alfa, de naam van het grote politieonderzoek naar Martien R. en zijn familie, was op woensdag 13 november. Toen viel de politie met honderd man binnen op een woonwagenkamp in Oss. Daarbij werden Martien R., zijn zoon Anton en broer Toon opgepakt.

• Martien R. wordt gezien als de ongekroonde onderkoning van de Osse onderwereld. Hij en zijn familie zouden de hoofdrol kunnen spelen in een Netflix-serie. Wie zijn zij? Hun imperium lijkt na de vele invallen en arrestaties compleet in te storten, beschrijft onze verslaggever.

• Bij het dagenlange onderzoek op het kamp in Oss heeft de politie een flinke vangst gedaan. Er lagen kalasjnikovs, vuurwapens, een explosief en drugs. Een week later in Lith werden handgranaten gevonden. We zetten alle vondsten op een rij.

• Er zijn sinds de eerste inval in het woonwagenkamp in Oss waren er de eerste weken bijna dagelijks ontwikkelingen in operatie Alfa. Er werden kalasjnikovs, explosieven en drugs gevonden en kopstukken werden opgepakt. De laatste tijd was het weer wat rustiger. Hier zetten we de gebeurtenissen achter elkaar