Het aangepaste ontwerp van het Walkwartier. De woontoren krijgt een compleet andere uitstraling.
Volledig scherm
Het aangepaste ontwerp van het Walkwartier. De woontoren krijgt een compleet andere uitstraling. © ABSENT MATTER

Wethouder snapt kritiek op woontoren Walkwartier Oss: ‘Kan altijd mooier en beter’

OSS/BERGHEM - Wethouder Joop van Orsouw snapt de negatieve reacties op het nieuwste ontwerp van het Walkwartier maar al te goed. Maar volgens hem heeft de gemeente Oss simpelweg het geld niet om een echt icoon in het stadshart te bouwen. Dat zei hij zondagmiddag in de Berghemse talkshow 't Lof.

Tijdens de tweede editie van 't Lof nam de wethouder zondag letterlijk plaats in de biechtstoel. Daar kwam onder meer het Walkwartier ter sprake: het ambitieuze plan voor een nieuw stadshart op de plek van de V&D. 

Vorige week onthulde Van Orsouw het laatste ontwerp van het imposante gebouw. Daarop heeft de beeldbepalende woontoren een veel soberder uitstraling dan op eerdere tekeningen. Onder meer leden van de UIThuis-groep, die aan de wieg stond van het Walkwartier, reageerden teleurgesteld. 

,,Als we het willen doen zoals we in november presenteerden, moet er 2 of 3 miljoen euro bij", sprak Van Orsouw in Berghem. ,,Dan gaat de OZB gigantisch omhoog, dat kan gewoon niet. Natuurlijk kan het altijd mooier en beter, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben.”

Lomp varken

Van Orsouw in de biechtstoel bij 't Lof.
Volledig scherm
Van Orsouw in de biechtstoel bij 't Lof. © Roy van der Lee/BD

In het gesprek werd ook stilgestaan bij de onorthodoxe wijze waarop Van Orsouw  de gemeente bestuurt. Naar eigen zeggen vliegt hij er als het moet met twee gestrekte benen in. ,,Soms ben ik gewoon een lomp varken. Natuurlijk kan het ook diplomatieker, maar dan gaat het minder snel.”

Na een uitverkochte eerste editie in november vorig jaar, stroomde café Roots in Berghem zondag voor de tweede keer vol  voor ‘t Lof. Naast Van Orsouw schoof ook dj Leon Hoeks aan.