Woningbouwprognoses zijn van alle tijden, in 1977 wilde Oss groeien en Heesch juist niet
Stille GetuigenOSS - Tot 2030 moeten er in Nederland een miljoen huizen gebouwd worden, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo’n woningbouwprognose is van alle tijden. Altijd lastig daar overeenstemming over te bereiken. Nemen we de verhitte regionale discussie in de jaren 1976-1977 over het Streekplan Midden en Oost-Brabant. Oss wilde groeien maar mocht dat niet zo snel, en Heesch moest groeien, maar wilde niet.
Over het streekplan Midden en Oost-Brabant moesten alle betrokken gemeenten en de Provinciale Staten een beslissing nemen. Maar samen over de toekomst van de streek oordelen, kwam meestal neer op het afwegen van eigen belangen. Lith, Megen, Ravenstein, Berghem en Heesch waren nog zelfstandige gemeenten en bezagen de toekomst meestal vanaf het eigen marktplein. Oss deed daar niet voor onder. De gemeenteraden van Heesch, Lith en Ravenstein hadden het meeste noten op hun zang.
Elf grote bezwaren
De raad van Ravenstein had in januari 1976 ruim twee uur over het Streekplan gediscussieerd. Niet dat college en raad het zo oneens waren met elkaar, maar, zei de raad: ‘Geen van de drie voorgelegde streekplanmodellen is aanvaardbaar’. Er werden maar liefst elf grote bezwaren op papier gezet, over onder meer woningbouw, migratie, respect voor de kleine kernen, fietspaden en een veiliger Dorpenweg.
Speerpunt van Ravenstein was ‘het recht van de autochtone bevolking om te wonen en te werken in de eigen gemeente‘. Er moesten grenzen gesteld worden aan ‘migratie c.q. bevolkingsopvang van buiten’. Maar Ravenstein wilde nadrukkelijk ‘niet discrimineren’ of iedere vorm van ‘forensisme’ afwijzen.
Lith bezorgd om eigen inwoners
Ook Lith was bezorgd om de eigen inwoners. ‘Lith moet leefbaar blijven’, was het uitgangspunt en de inwoners moesten ervan op aan kunnen dat ze in hun eigen dorp konden blijven wonen. Oss, de grote bedreiger van het landelijk gebied, mocht wel groeien volgens de Lithse raad, zolang dat maar op het eigen grondgebied gebeurde.
Dat was ook de mening in Megen dat het Osse industriegebied vanaf de haven zag oprukken op de gebiedskaart die de Provincie aan het Streekplan had toegevoegd. Macharen kwam op die kaart niet eens meer voor. Daarom werd in een eigen bezwaarschrift aan de Provincie over Macharen duidelijk gemaakt: ‘het dorpje mag niet platgewalst worden’.
Heesch moest klein blijven
Heesch had weer andere zorgen. Daar zouden 3.000 woningen gebouwd worden, maar die wilden ze daar helemaal niet. Heesch moest klein blijven. Oss vond het wel aantrekkelijk als er zo dichtbij extra woonruimte kwam voor de arbeiders van hun bedrijven. Ga eerst maar met Berghem praten, vond Heesch waar burgemeester Sjef Franssen in de raad te horen kreeg dat hij zich feller moest opstellen. Hij had moeten zeggen: ‘Over mijn lijk, dat nooit. Desnoods gaan we naar de Kroon’.
Dat hoefde uiteindelijk niet en het duurde, naar het schijnt tot 2013 tot er in Heesch iets groots op stapel stond. Wethouder Hans van der Pas zei toen bij de start van het woningbouwproject Hildebrandstraat althans ‘een zo groot project in Heesch nog niet is voorgekomen’. Alles heeft tijd nodig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
OM gelooft nog steeds dat Ossenaar (33) glas gooide, slachtoffer verloor zicht in linkeroog
DEN BOSCH/OSS - Een 33-jarige Ossenaar gooide op 11 juni 2017 wel degelijk het glas in café De Keijzer in Oss, dat het oog van een destijds 16-jarig meisje doorboorde. Dat stelde het Openbaar Ministerie tijdens het hoger beroep van de man bij het gerechtshof in Den Bosch. Het slachtoffer raakte die nacht nagenoeg blind aan haar linkeroog. -
Man (30) ontvoert hond en dreigt met vuurwapen in Oss, verdachte aangehouden bij woning in Veghel
VEGHEL - Een man (30) is woensdagavond bij zijn woning aan het Lookveld in Veghel aangehouden door een arrestatieteam van de politie. Hij wordt verdacht van ontvoering van een hond van een familie aan de Leeuwerikstraat in Oss. Daarbij zou hij de eigenaren met een vuurwapen hebben bedreigd. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Oekraïense vluchtelingen smeken Osse raad om ze in Belastingkantoor te laten
OSS - ,,Laat ons alstublieft in het Belastingkantoor blijven. We beschouwen het intussen als ons tweede thuis.” Met deze woorden (maar dan in het Engels) richtte de Oekraïense Yelyzaveta Ostapova zich deze week tot de Osse gemeenteraad. -
Liv-Yvi en nog 70 andere kinderen die een broertje of zusje verloren komen zaterdag samen in Oss
OSS - Toen ze vier jaar oud was, verloor Liv-Yvi haar zusje Giulia. Komende zaterdag komt ze net als zeventig jonge lotgenoten naar Oss voor de aftrap van de eerste Week van de Sterrenbroertjes en -zusjes. Samen maken ze daar een tekening voor hun overleden familieleden.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Fouten bij vernieuwen mestfabriek jagen omwonenden weer op de kast
NISTELRODE - Gaan 4000 huishoudens nog dit jaar koken op biogas uit Nistelrode? De mestfabriek daar werkt aan een duurzame sprong voorwaarts. Maar omdat wéér niet alles volgens de regels gaat, vragen omwonenden de rechter om de boel stil te leggen.