Woningbouwprognoses zijn van alle tijden, in 1977 wilde Oss groeien en Heesch juist niet
Stille GetuigenOSS - Tot 2030 moeten er in Nederland een miljoen huizen gebouwd worden, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo’n woningbouwprognose is van alle tijden. Altijd lastig daar overeenstemming over te bereiken. Nemen we de verhitte regionale discussie in de jaren 1976-1977 over het Streekplan Midden en Oost-Brabant. Oss wilde groeien maar mocht dat niet zo snel, en Heesch moest groeien, maar wilde niet.
Over het streekplan Midden en Oost-Brabant moesten alle betrokken gemeenten en de Provinciale Staten een beslissing nemen. Maar samen over de toekomst van de streek oordelen, kwam meestal neer op het afwegen van eigen belangen. Lith, Megen, Ravenstein, Berghem en Heesch waren nog zelfstandige gemeenten en bezagen de toekomst meestal vanaf het eigen marktplein. Oss deed daar niet voor onder. De gemeenteraden van Heesch, Lith en Ravenstein hadden het meeste noten op hun zang.
Elf grote bezwaren
De raad van Ravenstein had in januari 1976 ruim twee uur over het Streekplan gediscussieerd. Niet dat college en raad het zo oneens waren met elkaar, maar, zei de raad: ‘Geen van de drie voorgelegde streekplanmodellen is aanvaardbaar’. Er werden maar liefst elf grote bezwaren op papier gezet, over onder meer woningbouw, migratie, respect voor de kleine kernen, fietspaden en een veiliger Dorpenweg.
Speerpunt van Ravenstein was ‘het recht van de autochtone bevolking om te wonen en te werken in de eigen gemeente‘. Er moesten grenzen gesteld worden aan ‘migratie c.q. bevolkingsopvang van buiten’. Maar Ravenstein wilde nadrukkelijk ‘niet discrimineren’ of iedere vorm van ‘forensisme’ afwijzen.
Lith bezorgd om eigen inwoners
Ook Lith was bezorgd om de eigen inwoners. ‘Lith moet leefbaar blijven’, was het uitgangspunt en de inwoners moesten ervan op aan kunnen dat ze in hun eigen dorp konden blijven wonen. Oss, de grote bedreiger van het landelijk gebied, mocht wel groeien volgens de Lithse raad, zolang dat maar op het eigen grondgebied gebeurde.
Dat was ook de mening in Megen dat het Osse industriegebied vanaf de haven zag oprukken op de gebiedskaart die de Provincie aan het Streekplan had toegevoegd. Macharen kwam op die kaart niet eens meer voor. Daarom werd in een eigen bezwaarschrift aan de Provincie over Macharen duidelijk gemaakt: ‘het dorpje mag niet platgewalst worden’.
Heesch moest klein blijven
Heesch had weer andere zorgen. Daar zouden 3.000 woningen gebouwd worden, maar die wilden ze daar helemaal niet. Heesch moest klein blijven. Oss vond het wel aantrekkelijk als er zo dichtbij extra woonruimte kwam voor de arbeiders van hun bedrijven. Ga eerst maar met Berghem praten, vond Heesch waar burgemeester Sjef Franssen in de raad te horen kreeg dat hij zich feller moest opstellen. Hij had moeten zeggen: ‘Over mijn lijk, dat nooit. Desnoods gaan we naar de Kroon’.
Dat hoefde uiteindelijk niet en het duurde, naar het schijnt tot 2013 tot er in Heesch iets groots op stapel stond. Wethouder Hans van der Pas zei toen bij de start van het woningbouwproject Hildebrandstraat althans ‘een zo groot project in Heesch nog niet is voorgekomen’. Alles heeft tijd nodig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
Bronzen zeemeermin gestolen uit voortuin in Oss: ‘Gedachte dat beeld wordt omgesmolten is onverdraaglijk’
OSS - Het bronzen zeemeerminbeeld dat al jaren in de voortuin staat van Ridderstraat in Oss, is sinds woensdagmiddag verdwenen. Kunstenaar Heleen van der Sanden maakte het beeld ter nagedachtenis aan haar zus die in de zee verdronk. Ze doet een oproep aan de daders: ,,Doe maar een briefje in mijn brievenbus waar ik het beeld kan vinden.” -
PREMIUMANALYSE
Ze hebben hun zaken uitstekend op orde, waarom vrezen Tilburg en Oss dan toch voor een financieel ravijn?
TILBURG/OSS – Al vijf jaar op rij is Tilburg financieel de gezondste gemeente van Nederland. Ook vandaag weer geeft BDO Accountants ze een dikke 10. Net als Oss. Toch vrezen beide voor wat ze – afzonderlijk van elkaar – ‘het ravijn’ noemen. Waardoor loert die financiële afgrond? -
PREMIUM
Buurvrouw legt zich niet neer bij vergunning voor migrantenpension in Berghem
DEN BOSCH/BERGHEM - Het is een tijdje stil geweest rond het tijdelijke onderkomen voor arbeidsmigranten aan de Harenseweg in Berghem. Maar de naaste buurvrouw heeft de strijd tegen dit pension nog niet opgegeven. Ze stapte naar de rechter.
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
-
-
met video
Mannen (42 en 22) met drugs in auto opgepakt in Schaijk
SCHAIJK - Een 22-jarige man uit Apeldoorn en een 47-jarige man met onbekende woonplaats zijn maandagavond aangehouden in Schaijk, omdat zij een handelshoeveelheid softdrugs bij zich hadden in hun auto. De politie controleerde de auto na een melding over een mogelijke bedreiging en vuurwapenbezit. -
Bernheze experimenteert om betaalbare woningbouw mogelijk te maken
HEESCH - De nieuwe woonvisie van Bernheze is inmiddels een jaar oud. De gemeente legde daarin vast dat zij vooral snel, betaalbaar en op de juiste locaties wil (laten) bouwen. Wethouders Edwin Daandels en Rien Wijdeven konden deze week wat succesjes melden.