Volledig scherm

13 juni 1996 - Ad van den Hurk op vrije voeten

Artikel van 13 juni 1996 EINDHOVEN - Ad van den Hurk is gisteravond op last van de officier van justitie vrijgelaten. Vijf dagen geleden werd de Eindhovenaar door de politie opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 15­jarige Nicole van den Hurk.

Verder zullen ze het dossier Ad van den Hurk afsluiten en het de officier van justitie ter hand stellen. Die bepaalt in een later stadium wat daarmee moet gebeuren. De officier van justitie in deze zaak was gisteravond niet bereid tot het geven van commentaar. Mr. F. van Alst, raadsman van Van den Hurk, is heel benieuwd naar de status van dat dossier. 'Ik wil vandaag van de officier duidelijk horen wat die er verder mee gaat doen', aldus Van Alst.

Rechtmatig

De 43­jarige Van den Hurk werd afgelopen vrijdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Nicole, die hij in 1982 als zijn dochter erkende. De rechter­commissaris oordeelde maandag dat de aanhouding rechtmatig was.

Van den Hurks raadsman noemde dat gisteren een marginale toetsing. Hij zag dat eerder als een gunstig teken, omdat de inverzekeringstelling werd verlengd met drie dagen, en er geen inbewaringstelling van tien dagen volgde.

Na vijf dagen van verhoor staat volgens de politiewoordvoerder vast dat er tegen Ad van den Hurk 'geen redelijk vermoeden bestaat van schuld aan de feiten en omstandigheden op grond waarvan hij is aangehouden'. In het belang van het onderzoek alsmede vanwege de privacy van Ad van den Hurk wil de politie niet zeggen wat concreet die feiten en omstandigheden waren.

Van den Hurk heeft tijdens de verhoren een verklaring afgelegd over de zaken waarvan hij werd verdacht. Politie en justitie willen ook niet op de inhoud van die verklaring ingaan.

Teruggegeven

Volgens de politie zijn bij de huiszoeking in de woning van Van den Hurk, op vrijdag 7 juni, geen sporen of aanwijzigingen van zijn betrokkenheid bij de dood van Nicole aangetroffen. De in beslag genomen Mercedes en andere eigendommen van Ad van den Hurk zijn aan hem teruggegeven.

Raadsman Van Alst meent dat de politie zich de aanhouding van Van den Hurk had kunnen besparen als ze hem in een veel eerder stadium aan de tand had gevoeld. 'Het onderzoek had effectiever kunnen zijn. De politie heeft mijn cliënt uiteindelijk wel moeten aanhouden omdat er in het onderzoek al acht maanden verstreken waren en steeds meer mensen Van den Hurk met de moordzaak in verband brachten. Zijn vrijlating bewijst dat hij buiten datgene staat wat hem bij geruchte is verweten', aldus Van Alst.

Volgens justitie is 'jegens de verdachte op dit moment geen sprake meer van verdenkingen die verdere vrijheidsbeneming rechtvaardigen'. Van den Hurk reageerde gisteravond voor de SBS6'televisiecamera verheugd en zei dat hij nu van alle blaam is gezuiverd. Het Nicole­team gaat door met het onderzoek, zij het in een kleinere bezetting. In de loop van volgende week wordt het team van zeven tot twee mensen teruggebracht. Die gaan nog enkele 'tactische opsporingstrajecten' nader onderzoeken.

De reactiemogelijkheid onder dit artikel is gesloten vanwege de vele beschuldigingen die binnen bleven komen. Heeft u tips rondom de zaak Nicole van den Hurk en wilt u die aan ons melden? Bel 040-2336336 of mail ons dan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement