Volledig scherm

23 mei 1996 - Halfbroer Nicole van den Hurk aangehouden

Artikel van 23 mei 1996 EINDHOVEN - De politie heeft gisterochtend een 21­jarige Eindhovenaar aangehouden op verdenking van 'betrokkenheid bij de dood' van de 15­jarige Nicole van den Hurk. De verdachte is een zoon uit een eerder huwelijk van Ad van den Hurk, de vader van het vermoorde meisje. De politie wilde gisteravond niet verder gaan dan de mededeling dat 'er een relatie bestaat tussen de verdachte en de familie Van den Hurk'. De politie zegt 'objectief' niet te kunnen spreken van een halfbroer van Nicole. 'We moeten rekening houden met de privacy van de verdachte en met de zwaarwegende opsporingsbelangen. We willen de oplossing van deze moord niet frustreren', aldus een politiewoordvoerder gisteren. De politie houdt rekening met de mogelijkheid dat er in deze zaak meer aanhoudingen worden verricht.

Justitie en politie willen niet toelichten op welke wijze de aangehouden man betrokken zou zijn bij de dood van Nicole. Het staat vast dat Nicole op gewelddadige wijze om het leven is gebracht. Haar ontzielde lichaam werd op 22 november in een bosperceel aan de Mierloseweg in Lierop aangetroffen, nadat ze op 6 oktober spoorloos verdwenen was. De politie heeft uit tactische overwegingen nooit duidelijk gemaakt hoe Nicole om het leven is gebracht.

De halfbroer is aangehouden op grond van zaken die naar voren zijn gekomen in het onderzoek, dat de politie op 6 oktober vorig jaar startte. 'Er is nu niet plotseling ergens een toverlamp gaan branden. De aanhouding is het resultaat van ons opsporingsonderzoek', aldus de politiewoordvoerder.

De politie heeft sinds oktober vorig jaar in totaal 1300 mensen gehoord.

'Die gesprekken hebben tot 200 schriftelijke verklaringen geleid, een gigantische hoeveelheid.'

Gal

Een maand geleden is het Nicole­team opnieuw gaan praten met een aantal mensen uit de directe omgeving van het vermoorde meisje. Naar aanleiding van die gesprekken spuide Ad van den Hurk publiekelijk zijn gal op de Eindhovense politie, die volgens hem probeerde de moordzaak in zijn schoenen te schuiven.

In verband met de jongste ontwikkelingen is het Nicole­team van zeven naar negen personen uitgebreid. De verdachte zit momenteel vast in het politiebureau Eindhoven en zal daar ook worden verhoord. Uiterlijk morgen wordt hij voorgeleid aan de rechter­commissaris. Die zal dan beslissen over de noodzaak om de man langer vast te houden.

De aanhouding van de 21­jarige halfbroer van Nicole van den Hurk in verband met haar gewelddadige dood heeft Ad en Jolanda van den Hurk geschokt maar niet verrast. 'Ik hoop dat hij er niet direct bij betrokken is, maar dat hij hooguit iets gezien heeft of weet. Ik weet dat zijn naam in het geruchtencircuit in een vroeg stadium al eens is genoemd', aldus Ad van den Hurk.

'De politie', vervolgt hij, 'is vanmiddag bij ons geweest maar wilde de identiteit van de aangehouden verdachte niet prijsgeven. Ik heb toen meteen zijn naam laten vallen. Maar tegenover ons wilde de politie in het belang van het onderzoek niets bevestigen.' Tegenover deze krant verklaarde de politie gisteravond dat 'er een relatie bestaat tussen de verdachte en de familie Van den Hurk'.

De aanhouding heeft Ad van den Hurk en zijn vrouw allerminst opgelucht. 'Aan de ene kant hoop ik dat de zaak eindelijk wordt opgelost, maar als híj inderdaad iets met de dood van Nicole te maken heeft, dan moet ik ook daar mee leren leven', zegt Ad van den Hurk. Zijn vrouw: 'Maar ik kan me niet voorstellen dat die jongen er iets mee te maken heeft.'

De halfbroer van Nicole had jarenlang een los­vast contact met zijn vader.

Na de scheiding van zijn moeder en Ad van den Hurk in 1978 bleef hij aanvankelijk bij zijn moeder wonen, maar kwam wel af en toe bij zijn vader en diens nieuwe gezin over de vloer.

Vakantie

Enkele jaren geleden is de halfbroer een keer met het gezin Van den Hurk op vakantie geweest in Spanje. Van den Hurk: 'Hij heeft Nicole daar toen seksueel benaderd. Dat weten we zeker. We hebben hem vanaf dat moment goed in de gaten gehouden.'

Het contact tussen Nicole's halfbroer en de familie verwaterde toen de jongen op zichzelf ging wonen en volgens Van den Hurk in homokringen terechtkwam. 'Ik had moeite met het feit dat hij steeds andere vrienden had. De relatie met ons gezin werd beter toen hij een tijdlang een vaste vriend had', aldus Van den Hurk.

'Na de begrafenis van Nicole stuurde hij ons een kaartje en sindsdien kwam hij vaker bij ons thuis. Omdat hij in geldnood zat, mocht hij begin dit jaar een paar dagen blijven overnachten. Dat liep uiteindelijk uit op zeven weken', vertelt Jolanda van den Hurk.

Waar hij daarna is gebleven, zegt Ad van den Hurk niet te weten: 'Hij leidde een zwervend bestaan en heeft niets meer van zich laten horen.'

Chronologisch overzicht

1995 6 okt. Nicole van den Hurk vertrekt om vijf uur 's ochtends bij haar stiefoma in de Van der Helststraat, maar komt niet aan op de bakkerij Konmar in Woensel waar ze een baantje had.

De ME vindt om zes uur 's avonds Nicole's fiets in een ondiep gedeelte van de Dommel.

9 okt. ME zoekt vergeefs in Eckart­bos.

10 okt. Twaalf rechercheurs werken aan onderzoek van tientallen tips.

Ad van den Hurk schakelt paragnost in.

11 okt. Politie onderzoekt twee overstort­riolen.

12 okt. Tientallen paragnosten melden zich na oproep Van de Hurk.

17 okt. Tien man politie zoekt langs oevers Dommel van Wasvenpad tot aan het kanaal in Son.

18 okt. Opnieuw zoekt paragnost mee.

19 okt. Politie bevestigt dat onderzoek zich ook uitstrekt tot Duitsland.

Rugzakje Nicole gevonden in weiland tussen Daf­complex en Kanaaldijk Zuid.

20 okt. Politiehond Lex speurt Eindhovens Kanaal af.

24 okt. TV programma Crime International besteedt aandacht aan zaak­Nicole.

25 okt. Politie onderzoekt tachtig nieuwe tips, waaronder die van een man die zegt Nicole, vaag bekend van een vakantie, op 6 oktober gezien te hebben in een donkere BMW bij de grensovergang Venlo.

26 okt. Politie ontkent geruchten wegloopplannen Nicole.

29 okt. Reddingshonden Werkgroep Westervoort zoeken langs Wasvenpad en Eindhovens Kanaal, Karpendonkse Plas en stroomgebied Dommel.

9 nov. Politie brengt opsporingsfoto naar Rheinische Post in Mönchen­ Gladbach.

12 nov. Politie acht het mogelijk dat Nicole in Duitsland verblijft.

16 nov. Natuurvorsers vinden stoffelijk overschot jonge vrouw in Belgische Voerstreek.

17 nov. Politie Eindhoven aanwezig bij sectie in Tongeren. Het gevonden stoffelijk overschot is niet van Nicole.

20 nov. Een reportage van Hier en Nu levert veertig nieuwe tips op.

21 nov. De meest serieuze tips worden onderzocht en leveren niets op.

Vrienden van de familie Van den Hurk kondigen de oprichting aan van de Stichting Opsporing Vermiste Kinderen.

22 nov. Stoffelijk overschot gevonden in Lierop. Het blijkt Nicole te zijn.

Ze is met geweld van het leven beroofd.

1996 17 jan. Het Nicole­team wordt teruggebracht tot vier mensen, die alleen nog binnenkomende informatie verwerken. Volgens de politieleiding heeft verder werken in teamverband geen zin.

8 feb. Celine Hartogs, een Eindhovens meisje dat in Miami vastzit wegens drugssmokkel, maakt bekend dat zij weet wie Nicole vermoord heeft en dat zij om die reden door een Eindhovense drugsbende tot smokkel gedwongen is.

9 feb. Ad van den Hurk laat weten dat hij Celine kent en haar verhaal gelooft.

15 feb. Een nieuw blad Passie looft een premie uit voor de gouden tip in de Nicole­moordzaak.

27 feb. Celine zou indirect zijn bedreigd door ene Theo.

6 mrt. Tros­Deadline onthult dat moordenaar van het Eindhovense meisje Manuela van Beek ook Nicole vermoord zou hebben. Loze onthulling.

13/20 mrt. Eindhovense politie­delegatie praat in Miami met Celine.

21 mrt. Celine komt thuis.

23 mrt. Politie maakt bekend dat Celines verhaal geen nieuwe aanwijzigingen heeft opgeleverd. Met andere woorden: haar verhaal klopt niet.

26 apr. Ad van den Hurk uit openlijke kritiek op de politie Eindhoven, die volgens hem met hernieuwd onderzoek probeert de moord op Nicole in zijn schoenen te schuiven.

22 mei. Politie houdt een 21­jarige Eindhovense relatie van de familie Van den Hurk aan op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Nicole.

De reactiemogelijkheid onder dit artikel is gesloten vanwege de vele beschuldigingen die binnen bleven komen. Heeft u tips rondom de zaak Nicole van den Hurk en wilt u die aan ons melden? Bel 040-2336336 of mail ons dan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement