Volledig scherm
Hanna Obbeek. ANP Kippa

'Achtse-Groepers Huilen Niet': ode aan Anke uit Bakel

De één las het boek in 2000 in één adem uit en wist meteen dat hij er een film van wilde maken. De ander deed er acht jaar over om het boek uit zijn vingers te krijgen, omdat het onderwerp lange tijd te heftig was voor hem. Samen staan ze aan de basis van een nieuwe Nederlandse familiefilm: 'Achtse-Groepers Huilen Niet'.

De nieuwe familiefilm van oud-Gemertenaar Dennis Bots, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van oud-Helmonder Jacques Vriens, beleeft zondag zijn Helmondse première in Pathé.

In 'Achtste-Groepers Huilen Niet' maakt het publiek kennis met de elfjarige Akkie (gespeeld door Hanna Obbeek), een stoer en populair meisje dat goed kan voetballen en zich voorbereidt op de grote stap naar de middelbare school. In de groep van juffrouw Ina (Eva van der Gucht) gaat alle energie op richting Cito-toets, kamp en voetbaltoernooi. Maar dan blijkt Akkie ernstig ziek. Heel groep acht leeft met haar mee. Ondanks haar ziekte kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuisbed overal mee te bemoeien. Als het er op lijkt dat ze het schoolvoetbaltoernooi zal moeten missen, bedenkt Joep (Niels Verkooijen) een geniaal plan voor haar.Hij heeft de film inmiddels drie keer gezien, kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Conclusie? "Ik ben er fantastisch blij mee." En dat is niet zonder reden. 'Achtste-Groepers Huilen Niet' is namelijk niet zo maar een boek van de boekenplanken met boeken die Vriens inmiddels volschreef. Het gaat over Anke uit Bakel, een meisje dat bij hem in groep acht zat toen hij directeur was van de Kleine Kapitein in Bakel. Anke kreeg leukemie en overleed anderhalf jaar nadat haar ziekte aan het licht kwam.

"Het was een ontzettend leuke meid. Wat ik zo mooi vind, is dat je in de film terug kunt zien hoe zij was. Ze had enorme levenslust en een wil om beter te worden. Daarom is deze film vooral een ode aan het leven. Het verhaal is van Anke, maar gaat ook over al die andere kinderen die knokken voor hun leven."

Na Anke's dood gingen er heel wat jaren overheen voordat Vriens de eerste letter op papier kreeg. "We waren in het ziekenhuis toen een vriendinnetje van Anke me vroeg er een boek over te schrijven. Doen we, zei ik. Maar eerst moet Anke beter worden. Daar waren we allemaal van overtuigd. Toen ze overleed, dacht ik meteen: dat boek ga ik dus niet schrijven. Ondanks dat ik het beloofd had. Uiteindelijk ben ik er toch zo'n vijf, zes keer aan begonnen. Met kramp. Ik legde ieder woord op een goudschaaltje. Mijn zoon zei: pap, ga je nou ineens literatúúr schrijven? Hij had gelijk. Ik heb van Anke's naam Akkie gemaakt, alle andere namen ook veranderd en van de meester een juf gemaakt. Om mezelf een beetje voor de gek te houden, anders kreeg ik het niet voor elkaar."

Voor Vriens was het enorm spannend hoe regisseur Dennis Bots zijn verhaal zou verbeelden. "Je kunt er heel makkelijk de mist mee ingaan. Dat er doorlopend nog maar eens tien violen op de achtergrond bij gegooid worden. Dennis heeft er een heel integere film van gemaakt, waarover zowel te lachen als te huilen is. Bovendien is hij een heel goede regisseur voor kinderen."

Bots is een bekende in de familiefilmwereld. Hij maakte onder meer de series 'Het Huis Anubis', 'Tien torens Diep' (eveneens naar een boek van Vriens), alle Anubis-films en 'Zoop in Afrika'. Vóór die tijd kennen de meesten hem van de drama-series als 'Westenwind', 'Rozengeur & Wodka Lime', 'Trauma 24/7' en 'Goede Tijden Slechte Tijden'. "Ik vind 'Achtste-Groepers...' een prachtig, universeel verhaal en ik weet nog dat ik in één klap verkocht was toen ik het las. Ik denk dat veel kinderen zich kunnen optrekken aan de veerkracht en de nuchterheid van dit meisje. Wat ik er vooral bijzonder aan vind, is dat de klas haar als collectief steunt. Dat zouden mensen wat vaker mogen doen."

Voor de regisseur was het vinden van de juiste balans prioriteit nummer één. "Het mocht niet sentimenteel worden, niet zwaar. Vandaar dat er – net als in het boek – ook veel luchtige momenten in zitten. En ik wilde het vanuit kinderoogpunt vertellen."

De kinderen die in de film spelen, maakten een wezenlijk onderdeel uit van het eindresultaat. "We hadden een heel sterke kindercast. Hanna, die de rol van Akkie speelt, is een groot talent. Toen ze binnen kwam lopen, wist ik meteen dat de rol haar op het lijf geschreven was. Door haar uitstraling en haar kracht. Het was puur toeval dat zij de dochter van actrice Johanna ter Steege bleek te zijn. Uiteindelijk heb ik haar gevraagd voor de moederrol en getest of het wel werkte met die twee. Het bleek vuurwerk op te leveren."

"Achtste-Groepers laat een andere kant van me zien dan bijvoorbeeld Anubis. Die films zijn groots, spannend, stripverhalen. Dit is eerlijk, realistisch, zonder special effects of kastelen. Nee, ik heb geen voorkeur. Ik wil juist die breedte van mezelf laten zien."

Achtste-Groepers Huilen Niet (vanaf negen jaar) draait zondag 12 februari om 11.15 uur in Pathé Helmond, waarbij ook cast, schrijver en regisseur aanwezig zijn. Vanaf 15-2 te zien in alle grote bioscopen.

Volledig scherm
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement