Volledig scherm

Ad van den Hurk niet de vader van Nicole

Artikel van 24 mei 1996 EINDHOVEN - Niet Ad van den Hurk, maar een Duitse man is de natuurlijke vader van het vorig jaar vermoorde Eindhovense meisje Nicole van den Hurk. Deze krant beschikt over een officieel Duits document uit 1982, waarin op grond van een bloedproef is vastgesteld, dat een inwoner van de Duitse grensstreek de vader was van Nicole. Zijn naam is bij de krant bekend. Mede vanwege deze familie­achtergrond van Nicole heeft de politie Eindhoven de woensdag aangehouden verdachte, een 21­jarige Eindhovenaar, formeel niet als 'halfbroer' van Nicole kunnen aanmerken. De politie spreekt daarom van een 'relatie van de familie Van den Hurk'.

De verdachte is de zoon uit het tweede huwelijk van Ad van den Hurk. Van den Hurk is inmiddels voor de vijfde keer getrouwd. Uit zijn vier eerdere huwelijken zijn een dochter en drie zonen voortgekomen. Nicole hoorde daar niet bij. De aangehouden zoon van Ad is dus geen bloedverwant van haar.

Tegtmeier

Nicole werd op 4 juli 1980 in het Duitse Erkelenz geboren als dochter van Angelika Tegtmeier, die twee jaar later de vierde echtgenote werd van Ad van den Hurk. Angelika's vader heeft de geboorte destijds aangegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente Erkelenz. Op dat moment was onduidelijk wie de vader van Nicole was.

Een ondernemer uit de omgeving, gehuwd met een andere vrouw, werd in die tijd in Angelika's uitgaanscircuit genoemd als de waarschijnlijke vader. Deze man betwijfelde aanvankelijk of hij als enige voor het vaderschap van Nicole in aanmerking kwam en vroeg zelf een officiële bloedtest aan. Via die proef kwam op 21 juli 1981 vast te staan dat de man daadwerkelijk de natuurlijke vader van Nicole was, hetgeen van rechtswege op 7 april 1982 aan de geboorte­akte van Nicole werd toegevoegd.

Vriend

Halverwege 1982 ging Angelika met haar nieuwe vriend Ad van den Hurk mee naar Nederland. Ad en zijn 'Angie' trouwden kort daarna in Eindhoven. In Veldhoven, waar ze een woning betrokken, erkende Ad van den Hurk Nicole Tegtmeier als zijn wettige dochter, terwijl in Duitsland de natuurlijke vader zat.

Die erkenning is volgens de Nederlandse wet legaal geschied, stelt het plaatsvervangend hoofd van de burgerlijke stand in Veldhoven, R. Luijkx. 'Toen Ad en Angelika hier kwamen, hebben wij natuurlijk een uittreksel uit het bevolkingsregister van Erkelenz aangevraagd. Ik neem aan dat de biologische vader daarin vermeld stond, maar dat deed er voor de Nederlandse wet niet toe.

De man was niet de juridische vader, omdat Angelika op dat moment de ouderlijke macht in haar eentje bezat. Juridisch gezien bestond er voor Van den Hurk geen belemmering om Nicole als zijn kind te erkennen.'

Op die manier kreeg Nicole in feite twee vaders. Luijkx: 'Dat is inderdaad zeer merkwaardig, maar wel mogelijk, gezien de verschillen in de Duitse en Nederlandse wetgeving.'

Overtuiging

Ad van den Hurk weigerde gisteren over deze materie te praten en dreigde deze krant met juridische stappen, als er over de Duitse achtergrond van Nicole en andere familierelaties zou worden gepubliceerd. In eerdere gesprekken heeft hij echter altijd verklaard dat hij 'in de vaste overtuiging was, dat hij de echte vader van Nicole is. Jullie gaan uit van wat er op papier staat. Maar ik geloof datgene wat Angie mij destijds recht in de ogen heeft gezegd en dat was: jij bent de vader van Nicole.'

Deze opvatting verbaast de Duitse vader in hoge mate. 'Natuurlijk', zegt hij, 'kan Van den Hurk de vader niet zijn. Nicole was al lang geboren toen hij Angelika leerde kennen.'

Betalingen

Overigens is Ad van den Hurk sinds lang op de hoogte van het bestaan van een Duitse vader. Die heeft namelijk vanaf 1982 maandelijks geld betaald voor de opvoeding van Nicole. De Duitse vader wist nìet dat Van den Hurk in Nederland voor de wet Nicole's vader was. Dat vernam hij pas in oktober vorig jaar van de Eindhovense politie na de vermissing van Nicole. Tot op dat moment had hij trouw elke maand betaald. De laatste jaren bedroeg zijn alimentatie 843 mark per maand.

Dit geld werd via de Kinderbescherming in het Duitse Heinsberg overgemaakt op een bankrekening in het grensplaatsje Arsbeck. Daar werd het geld eerst met enige regelmaat door Angelika Tegtmeier opgehaald. In 1989 zijn Angelika en Ad echter gescheiden en werd Nicole aan Ad toegewezen. De betalingen gingen gewoon door, ook nadat Angelika in april 1995 in een Tilburgse woning een einde aan haar leven maakte.

De reactiemogelijkheid onder dit artikel is gesloten vanwege de vele beschuldigingen die binnen bleven komen. Heeft u tips rondom de zaak Nicole van den Hurk en wilt u die aan ons melden? Bel 040-2336336 of mail ons dan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement