Volledig scherm
© Thinkstock

Ahrend betrokken in smeergeld-affaire

SINT-OEDENRODE - Ahrend heeft zich met een tiental andere bedrijven schuldig gemaakt aan het betalen van steekpenningen aan verzekeraar HDI. De zaak wordt nu onderzocht.

Opsporingsdienst Fiod en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken bedrijven die voormalig HDI-topman Gerhard Mattke mogelijk steekpenningen toestopten. Onder hen kantoorinrichter Ahrend uit Sint-Oedenrode. De bedrijven betaalden (soms jarenlang) smeergeld aan een privé-vennootschap van Mattke als 'tegenprestatie' voor opdrachten voor het verzekeringsbedrijf. Mattke ontving het geld van 2006 tot en met 2013, de periode waarin de oud-bestuursvoorzitter van HDI de raad van commissarissen leidde. Het totale ontvangen bedrag zou gaan om ruim 2,2 miljoen euro.

Facturen
Mattke verstuurde facturen voor 'advieskosten', 'provisie', of 'aanbrengfee'. Ahrend betaalde in totaal een bedrag van 85.000 euro. Volgens een woordvoerder van Ahrend heeft de huidige directie toen de zaak aan het licht kwam, direct de zaak met de betrokkenen onderzocht en HDI schadeloos gesteld. Daarop heeft het OM de zaak voor Ahrend afgedaan met een schikking. Ahrend wordt dus niet vervolgd, aldus de woordvoerder die verdere vragen afdoet met 'geen commentaar'.