Volledig scherm
Alemão. © Pro Shots

Alemão van FC Eindhoven diep geschokt door overlijden voetbalvrienden

EINDHOVEN - José Carlos Tofolo Júnior, kortweg Alemão, kon het dinsdagavond nog maar moeilijk bevatten. De 27-jarige aanvaller van Eindhoven maakte twee jaar geleden nog deel uit van de selectie van Chapecoense, de club die zo zwaar getroffen werd door de crash van het vliegtuig met spelers en begeleiders in de buurt van Medellin.

Dat hij, alvorens hij naar de Aalsterweg gaat voor de training bij Eindhoven, op internet speurt naar nieuws uit zijn geboorteland is een vast ritueel. Dinsdagmorgen verstarde zijn blik. Hij las over de fatale crash van Chapecoense en kwam steeds meer namen van spelers en bestuursleden tegen, die hij goed kende. De training en de Nederlandse les in het begin van de middag onderging hij in een roes.

Vriendschap
Door zijn hoofd spookten de namen van de slachtoffers. “De president, de trainer, de spelers. Ik ken er nog bijna iedereen”, vertelde Alemao, die vooral een warme vriendschapsband onderhield met doelman Danilo. “Daar heb ik twee jaar mee gespeeld. Aanvankelijk waren er berichten dat hij een van de overlevenden was van de crash. Maar later is hij toch aan zijn verwondingen bezweken. Ik ben er zwaar door aangeslagen.”

Tussenstation
Voor Alemão was Chapecoense een van de veertien clubs waar hij als profvoetballer vertoefde. Na de promotie naar de serie A voegde hij zich bij de selectie. Door zijn ambitie om in Europa te slagen werd het een kort tussenstation. Alemao bleef een halfjaar bij de club in het zuiden van Brazilië.

Volledig scherm
EPA