Volledig scherm
Carl Zeiss SMT in Oberkochen vanuit de lucht gezien.

ASML dwingt Carl Zeiss SMT met 1,76 miljard euro tot groei

OBERKOCHEN – Een gat in de grond zo groot, dat de graafmachines die erin staan speelgoed lijken. De bouwput op het terrein van Carl Zeiss SMT is het eerste resultaat van de miljardenovereenkomst met ASML. "Al dat geld van ASML gaat in dat gat", zegt Hermann Gerlinger (63) met een lach.

De topman van Carl Zeiss SMT wijst naar de uitgraving voor de fundering tijdens een rondleiding door de imposante fabriek van het bedrijf in het Zuid-Duitse Oberkochen.

Mysterieus
Gerlinger kijkt eens rond in de 700 meter lange gang die alle gebouwen en straks ook de nieuwe die uit de bouwput zullen verrijzen met elkaar verbinden. "Denk je dat ik eind jaren negentig ook maar bij benadering dacht dat het zo groot zou worden? We spraken toen over dat mysterieuze EUV-licht dat alleen in het luchtledige kan bestaan en alleen met spiegels te bewerken is. We moesten behalve lenzen dus ook spiegels voor ASML gaan maken. Dat hebben we geweten. Maar het is onwerkelijk wat we hebben bereikt."

Meten en doorgeven
Wandelend langs ontelbare robots die dag en nacht eentonig maar precies in de weer zijn met polijstgereedschappen wordt duidelijk wat bereikt is. "Het is een kwestie van meten en de resultaten doorgeven aan de robots", zegt Gerlinger. "Die polijsten dan precies daar waar het nog moet. Dan is het opnieuw meten en zo moet de lens of de spiegel stapsgewijs steeds preciezer vorm krijgen. Op het eind gebruiken we een ionen-kanon die atoom voor atoom wegschiet, tot de lens of spiegel voldoet aan de specificaties nodig voor de chipmachines van ASML. Dat meten, formuleren van de opdracht voor de robot en de methodes van polijsten, daar zijn wij de beste van de wereld in."

Lees het hele verhaal over Carl Zeiss SMT met interview en informatie over de producten van het bedrijf en de steunoperatie van ASML in het ED van donderdag of in de digitale krant.