Volledig scherm
© Bert Jansen

ASML pompt 1,76 miljard euro in lenzenmaker Zeiss

VELDHOVEN - ASML koopt voor 1 miljard euro 24,9 procent van de aandelen van Carl Zeiss SMT en steunt onderzoek en ontwikkeling voor EUV in de komende zes jaar met ongeveer 760 miljoen euro.

Dat maakte de Veldhovense chipmachinefabrikant donderdagochtend bekend.

Hiermee doet ASML hetzelfde met Carl Zeiss SMT als zijn klanten Intel, Samsung en TSMC in 2012 deden met ASML. Zij stopten toen miljarden in ASML. Een deel voor het kopen van in totaal 25 procent van de aandelen van ASML en een deel om onderzoek en ontwikkeling voor EUV te ondersteunen.

Lenzenleverancier
Carl Zeiss SMT is een strategische leverancier van ASML. Het levert lenzen voor de huidige generatie chipmachines en spiegels voor de nieuwste EUV machines. Deze onderdelen vormen het hart van de technologie voor deze machines.

In 2018 rollen de eerste chips gemaakt met EUV-technologie van de band, zegt topman Peter Wennink van ASML. "Tegelijk kijken we als ASML en Zeiss verder dan deze mijlpaal. We zien een lange en succesvolle toekomst voor ons van de EUV-technologie. Met deze overeenkomst scheppen we de mogelijkheden om te werken aan de volgende generatie van EUV bij ASML en Carl Zeiss SMT."

Carl Zeiss SMT gaat de komende zes jaar de scherpte-diepte van de spiegelset voor EUV verbeteren van 0,33 nu naar meer dan 0,5, zegt technologisch topman Martin van den Brink. "Dat is nodig om straks details op chips verder te kunnen verkleinen naar minder dan 3 nanometer (miljoenste millimeter, red.). Zo kunnen we de tweejaarlijkse verbetering volgens de bekende wet van Moore ook op lange termijn doorzetten."