Volledig scherm
© Kees Martens

Belangstelling van bedrijven uit buitenland voor BIC

EINDHOVEN – Er zijn diverse bedrijven die zich mogelijk willen vestigen op de nabij Eindhoven Airport te realiseren Brainport Industries Campus (BIC). Daaronder zijn 'een aantal buitenlandse partijen', zei de nieuwe voorzitter van Brainport Industries Edward Voncken woensdag tijdens het lustrumcongres.

Voncken was als bestuurslid kartrekker van de BIC en is met zijn bedrijf KMWE een van de eerste die zich er vestigen. Omdat de Raad van State onlangs groen licht gaf voor het nieuwe bedrijventerrein heerste er een feestelijke stemming op het congres van de vereniging van hightech toeleveranciers.

Voorzitter
Voncken nam de functie van voorzitter over van Marc Hendrikse, topman van NTS-Group. Hendrikse: "We startten vijf jaar geleden met negen leden en nu zijn er negentig hightech toeleveranciers bij ons aangesloten. We zien allemaal de meerwaarde die we samen kunnen bereiken. Zelfbewustzijn is daarbij onze kracht, die we samen mooi etaleren op de Hannover Messe. Ook zien we die terug in projecten die hebben geleid tot mooie dingen, die we alleen nooit van de grond zouden krijgen. Met Addlab bijvoorbeeld, ons initiatief tot 3D metaalprinten. Daar zijn leverancier van machines Additive Industries en printfabriek Addfab uit voortkomen. Of het Brainport Industries College, waar we de krachten bundelen om technische jongeren een leerwerkplek te kunnen bieden. En de BIC, waar we een mooie aanzet toe gegeven hebben."

Succes
Voncken sloot hierbij aan en zei vast van plan te zijn de BIC tot een succes te maken. "Samenwerken en faciliteiten delen is de kracht van deze regio en dat is waar de BIC ruimte voor geeft. Bovendien moet techniek een open karakter hebben en mooi smoelen en dat doet het daar. Maar onder de streep moet er bovenal economisch voordeel te halen zijn. Dat betekent dat we heel goed op de kosten zullen letten."

Prijs
Het congres stond even stil bij het in juli overleden bestuurslid William Pijnenburg. Voordat de Brainport Industries College Award werd uitgereikt werd bekendgemaakt dat deze prijs voor goede begeleiding van vakleerlingen volgend jaar de William Pijnenburgprijs zal heten. Voor dit jaar was het bedrijf van Pijnenburg, AAE in Helmond, winnaar. Dochter Manon Pijnenburg nam de prijs in ontvangst en zij droeg hem op aan haar vader, wat werd beloond met een luid applaus.