Volledig scherm
Burgemeester Peter Maas moet het afleggen tegen Berny Salden bij hun langverwachte damwedstrijd. © Lukas van der Storm

Berny damt de burgemeester van Sint-Oedenrode van het bord

SINT-OEDENRODE - Berny Salden (47) uit Sint-Oedenrode vindt gemeentepolitiek heel interessant. Als cliëntvertegenwoordiger maakt hij zich sterk voor mensen met een verstandelijke beperking, en daarom zit hij regelmatig op de tribune bij raadsvergaderingen.

Voor zijn gemeente opgaat in Meierijstad, wilde hij graag een keer een potje dammen met burgemeester Peter Maas.

Regels
Berny deed dat verzoek al een aantal maanden terug, toen hij officieel insprak tijdens de raadsvergadering. Maandagochtend was het eindelijk tijd voor de langverwachte damwedstrijd. Al ruim voor tienen staat hij in vol ornaat voor het gemeentehuis. In fluorescerende werkkleding, want hij moet na de wedstrijd nog aan de slag met zijn bakfiets van de Koeriersdienst Meerschot. Speciaal voor de burgemeester heeft Berny een A4'tje met de belangrijkste regels meegenomen.

Sneller reageren
Dat is wel nodig, want burgemeester Maas heeft 'al heel lang niet meer gedamd'. En dus knipt Berny halverwege het potje in zijn vingers. "Uh-uh, terug!", zegt hij. Want een steen naar achteren schuiven bij dammen, dat mag natuurlijk niet. Hoe de burgemeester ook zijn best doet, hij komt niet door de gesloten verdediging van Berny heen. "Je moet sneller reageren", geeft hij nog als tip mee. Vol energie fietst hij even later weer weg. Want zijn plicht als 'koeriersdienstdeskundige' roept.