Volledig scherm
John Graat.

Beste lezer - Overdrijven we als ED over het herindelingsvraagstuk?

BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek in het algemeen. Reacties: j.graat@ed.nl

Ik ben opgegroeid in de Peel, woon in Eindhoven, koester een warme liefde voor Helmond maar fietsen doe ik het liefste in de Kempen, op zondagmorgen. Het is alleen jammer dat we met mijn fietsclubje vaak net niet genoeg kilometers maken om ook nog in Reusel te geraken.

Dat spijt me oprecht. Ik heb een zwak voor Reusel. Toen ik nog als onderdeel van het duo De Zjonnies voor het ED op pad mocht, stond ik eens op een Reuselse varkensboerderij in een enorme luchtwasser. Nooit heb ik bij thuiskomst meer gestonken dan op die dag. Jaren later raakte ik, op pad voor de krant, op het kerkhof van Reusel zomaar aan de praat met een vrouw. Bij het graf van haar schoonouders vertelde ze zeer openhartig over het grote verdriet in haar leven. En op het veld van Reusel Sport zag ik een moderne versie van de Trojaanse oorlog, opgevoerd door het theatergezelschap Afslag Eindhoven. Reusel, grensdorp van vele gezichten.

Ineens kwam er afgelopen week belangrijk nieuws vandaan. De gemeenteraad besloot zelf dat Reusel-De Mierden niet langer zelfstandig kan blijven. Het was unaniem en het ging zonder slag of stoot. Herindeling dus! En van dat thema lusten wij bij het ED wel pap. De volgende ochtend was Reusel-De Mierden, maar al vrij snel ook de hele bestuurlijke herindelingsheisa in Zuidoost-Brabant, wéér het hoofdthema in ons ochtendoverleg.

Dat onderwerp verveelt ons ook na al die jaren nooit. Neem de laatste maanden. Niet lang na de pleidooien van de Helmondse wethouder Stienen en de Eindhovense burgemeester Jorritsma voor het drastisch oprekken van gemeentegrenzen werd bekend dat Eindhoven verloving wil met Nuenen. En telkens borrelen dan bij ons op de redactie vele vragen op. Wat betekent dit? Wat vinden raadsleden? Burgers? Bedrijven? We belichten de problemen van vele kanten en ondertussen stroomt deze opiniepagina weer vol. Een tombola van feiten, alternatieve feiten, meningen en gevoelens.

Maar hoe meer ik er over lees, hoe minder ik het zeker weet. Wat moet ik vinden, als dorpse jongen in de stad? Wat is de dichtbijheid van het openbaar bestuur waard? Moeten alle kleinere gemeenten fuseren omdat ze niet meer de kunde in huis hebben? En Bergeijk dan? Komt de burgemeester ooit nog op bezoek bij een gouden paar na de herindeling? En: is schaalvergroting in de zorg of onderwijs dan zo'n succes? Maar ook: de meeste mensen leven allang regionaal, of het nou om recreatie, winkelen, werken en sport gaat. Sukkelt ons bestuursmodel daar niet wanhopig achteraan?

Allemaal vragen. En steeds zoeken we antwoorden. Om het debat en de kennis te voeden. Maar in die kluwen van argumenten en analyses is het soms ook heel fijn als het niet zo ingewikkeld wordt gemaakt. Dat het gaat zoals in Reusel-De Mierden. Waar ze zich op een koude februari-avond neerleggen bij de realiteit. Och, wat verandert er straks? 'We hingen altijd al aan de leste mem', verzuchtte een biljarter uit de gemeente deze week plastisch in het ED, dat weer royaal een hele pagina had leeggeruimd aan het besluit van deze gemeente.

Overdrijven we als ED, over het herindelingsvraagstuk? Of blijft het u boeien? Zijn er aspecten die u mist? Aarzel niet ze te melden. Dat kan via de reactiemogelijkheid onder dit artikel of via de Facebookpagina van het ED. Ik verheug me op uw reactie.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement