Volledig scherm
Harold en Conny Verheggen: ultieme zelfbouwers. Foto Irene Wouters

Binnenkijken bij... Conny en Harold Verheggen

Wie? Conny ( 54) en Harold ( 50) Verheggen, Waar? Valentijn 51, Sterksel,

Type huis? nieuwbouw, vrijstaand,
Bouwjaar? 2009/2010,
Perceel? 1350 m (Ruimte voor Ruimte-kavel),
Inhoud? 1600 kubieke meter,
Architect? ARCHES Architecten BNA, Eindhoven.


Meer foto's zien? Zoek in het fotoalbum Binnenkijken op 'Verheggen'
Het was de laatste vrije kavel in dit stukje nieuwbouw in Sterksel. Niet erg in trek, omdat het een lang en smal stuk grond is, 20 bij 65 meter en dan ook nog op het noorden gericht. „Wij hebben dat juist benut door het ontwerp van het huis daarop af te stemmen”, vertellen Harold en Conny Verheggen.


„Paul Verhorst en Pien Voortman van ARCHES architecten begrepen precies wat wij bedoelden en hielden er ook nog rekening mee dat we zelf gingen bouwen. Onze wensen? Stoer en strak: veel glas, een rieten kap, een grote leefkeuken. Het is er allemaal gekomen.


De vergunning hadden we binnen vier weken in huis, met een compliment van de gemeente voor het ontwerp.”


Daarmee kon hun wens in vervulling gaan: dorps wonen in een mooie omgeving. Niet in een verbouwde boerderij zoals ze eerst voor ogen hadden, maar in de moderne vertaling van een boerenschuur, zoals de architect het uitdrukte.


Riet, (corten)staal, hout en glas vormen de basismaterialen van de villa, die is opgebouwd uit een schil van riet met daarin een vrijstaand blok. Dat blok is van voor naar achteren overzichtelijk ingedeeld met eerst het overkapte terras buiten, binnen de living en daarachter de grote eetkeuken. De vijf kinderen zijn de deur uit, maar komen nog regelmatig met aanhang eten dus de enorme eettafel was een must. Die tafel heeft hetzelfde blad van zebradohout als het zwevende kookeiland, wat een fraai effect van symmetrie geeft.


Achter de keuken bevindt zich een logeer-hobbyruimte met extra badkamer.


De veel smallere verdieping lijkt te zweven in het huis; de vide biedt een open blik naar beneden. Daar bevindt zich de werkkamer met daarachter de design badkamer en slaapkamer. Vanuit het ligbad in de slaapkamer is het genieten van het uitzicht over de tuin, waarvoor het ontwerp klaarligt. Het terras opzij van het huis is al veel gebruikt, evenals dat aan de voorzijde.


Het is een energiezuinig huis.


„Het rieten dak is een warme muts”, zegt Conny. De wanden zijn met het riet 65 cm dik, er is gelaagd ZHR glas gebruikt en de spouw is geïsoleerd met recyclede papiersnippers. Er is uitsluitend vloerverwarming. Dankzij het vele glas is er overal lichtinval en kan de zon, ondanks de noordligging, volop binnendringen.


Echtpaar bouwde bijzondere woning helemaal zelf


Harold en Conny bouwden het huis helemaal zelf, vrijwel zonder hulp van anderen. Anderhalf jaar lang waren ze er fulltime samen mee bezig. „ Zelf cement aanmaken, zelf metselen... ik voelde me echt een bouwvakker en ben er apetrots op”, vertelt Conny. „Het is fysiek zwaar, maar je krijgt er ook energie van. We woonden in die tijd in een huurhuis aan de overkant, dat was erg praktisch. Er heeft nauwelijks iets tegen geze- ten.” Harold: „We zagen het als een geweldige uitdaging om dat samen te doen en het kon, omdat ik in die periode zonder werk was.


Alles valt of staat met een goede planning. We zijn al een half jaar voor de bouw offertes gaan aanvragen, zodat het voorwerk tijdig klaar was. Nee, we hebben geen moment gedacht: waar zijn we aan begonnen? Ik ben werktuigbouwer van huis uit en had al een paar keer casco gebouwd. Een enkele keer hebben we hulp gehad en daar waar we wel vakmensen nodig hadden, zoals electricien en stucadoor, hebben we die lokaal gezocht. Het rieten dak hebben we uiteraard ook niet zelf gedaan. Vijf rietdekkers zijn vier tot vijf weken bezig geweest; twee volle vrachtwagens met aanhangers waren er nodig. Iedereen vond het geweldig om aan zo’n opmerkelijk huis te werken. “ Nu het huis klaar is, popelen Harold en Conny om aan hun volgende project te beginnen: een modezaak. Die verbouwing doen ze ook zelf en in mei openen ze B dressed aan de Kapelstraat in Heeze. Tegelijkertijd zijn ze druk bezig te integreren in Sterksel. „Dat gaat goed, de mensen hier staan erg open voor nieuwe bewoners.”


Natuurlijk trekt het huis bekijks, maar dat kunnen Harold en Conny wel waarderen. „We hadden soms zélf dat we een ommetje maakten en ons met een schok realiseerden: o, dat is ons huis! Zolang je aan het bouwen bent zie je je huis niet zo vaak op afstand.


We zitten graag voor op het terras en horen dan voorbijgangers wel eens zeggen: ik wil ook zo’n huis.”