Volledig scherm
Elly Blanksma krijgt de ridderorde opgespeld van Gerdi Verbeet. Foto Phil Nijhuis/ ANP.

Blanksma en Van Beek geridderd bij afscheid

DEN HAAG – Bij hun afscheid als lid van de Tweede Kamer zijn Elly Blanksma-van den Heuvel en Willibrord van Beek woensdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Blanksma wordt op 1 november burgemeester van Helmond.

Ze ontvingen de onderscheiding in Den Haag voor hun jarenlange inzet als volksvertegenwoordiger. Sinds 2006 was Blanksma lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Ze was onder andere woordvoerder over het financieel-economisch beleid en het begrotingsbeleid. Daarvoor was zij van 1987 tot 1995 lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant. Daarnaast bekleedde zij een reeks andere partijpolitieke functies binnen het CDA zoals lid van het CDA Noord-Brabant, lid van het landelijk partijbestuur en vice-voorzitter van het bestuur van het CDA Eindhoven. Ze volgt in november Fons Jacobs op.

Van Beek, die in Maarheeze woont, was sinds 1998 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Hij had onder andere Defensie, de Nederlandse Antillen en Aruba in zijn portefeuille. Eerder was Van Beek gemeenteraadslid en wethouder in Maarheeze (1978 - 1986), lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant en gedeputeerde voor deze provincie (1987 - 1999). In 2006 was hij enkele maanden fractievoorzitter voor zijn partij in de Tweede Kamer. Binnen de VVD had hij diverse bestuurlijke functies. Voor zijn politieke loopbaan werkte Van Beek bij Philips als financieel manager.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement