Volledig scherm
Berry Link. © Ton van de Meulenhof

Carnavalsrel Geldrop mondt uit in boycot van officiële sleuteloverdracht

GELDROP-MIERLO - Heisa in carnaval-vierend Geldrop-Mierlo. De sleuteloverdracht nieuwe stijl moest een feest van verbroedering worden, maar het tegenovergestelde lijkt het resultaat.

De Geldropse carnavalsverenigingen hebben besloten de officiële sleuteloverdracht - op de donderdag voor carnaval in Mierlo - te boycotten en organiseren een eigen, alternatieve bijeenkomst op zaterdagochtend.

Woede over sleuteloverdracht
De boycot komt voort uit woede over het besluit van het college van burgemeester en wethouders om voortaan nog maar op één plek sleutels te overhandigen, in plaats van in zowel Geldrop als Mierlo.

Burgemeester Berry Link heeft daar principiële redenen voor. Het gaat hem om 'verbinding.' ,,De reactie van de Geldropse verenigingen is jammer", zegt Link. ,,Maar wij willen steeds meer laten zien dat we één gemeente zijn."

De Geldropse verenigingen stellen echter dat Link een inmiddels veertig jaar bestaande traditie de das om doet. Bovendien is er een praktisch aspect; de agenda's van carnavalsverenigingen zit al zo vol, dat een gezamenlijk overdrachtsfeest met Mierlo volgens de verenigingen lastig in te plannen is.

Gezamenlijk feest
Van ruzie tussen de Geldropse en Mierlose clubs is volgens de betrokkenen overigens geen sprake. Maar 'Mierlo' staat wel achter het plan van de gemeente. De 4 clubs daar gaan het feest nu gezamenlijk organiseren.

De kwestie krijgt overigens nog een politiek staartje. De SP gaat er maandag tijdens de raadsvergadering vragen over stellen.

Lees het volledige verhaal dinsdag in het ED of in de digitale krant.