Volledig scherm
© Thinkstock

CDA Lijst 1 door foutje Team Meierijstad

SINT-OEDENRODE - Het CDA gaat als 'lijst 1' de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Meierijstad in. Dat maakte de Veghelse burgemeester Marcel Fränzel vrijdag bekend in zijn functie als hoofd van het centraal stembureau.

Team Meierijstad krijgt een 2 achter de naam, de SP komt op 3 en de VVD op 4. Als uitgangspunt voor die volgorde moet de laatste verkiezing in de grootste fuserende gemeente worden genomen: Veghel dus.

Daar was het CDA in 2014 de grootste, net voor DDB, een van de partijen die in Team Meierijstad opgaat. "Natuurlijk is dat een wat vreemde gang van zaken: in feite schuif je de uitslag in Rooi en Schijndel terzijde", gaf Fränzel na afloop toe. "Maar de wet schrijft het voor." Toch had ook Team Meierijstad Lijst 1 kunnen worden als de Veghelse voorgangers zich iets slimmer hadden opgeheven, erkende fractievoorzitter en stembureaulid Eus Witlox. "DDB en TEL hadden eigenlijk samen naar de notaris moeten gaan. Dan gingen ze tegelijk op in Team, en telden de stemmen van beide partijen."

De vijf overige partijen, zonder oud resultaat in Veghel, kregen hun nummer na loting toegewezen. Het briefje van Gemeentebelangen rolde daarbij als eerste uit een blauw ei. Die partij wordt lijst 5, gevolgd door PvdA, Lijst Blanco, D66 en Hart voor Schijndel.