Volledig scherm
Het verkeersportaal werd door een werktruck omver getrokken © Dragon Vosmer

Chauffeur uit Sint-Oedenrode reed tegen matrixbord op A9, vrouw uit Weesp overlijdt

WEESP/SINT-OEDENRODE - Een bizar ongeluk heeft Susan Smit (40) uit Weesp zaterdag het leven gekost. Op de snelweg A9 werd ze geramd door een vallend verkeersportaal, dat door een werktruck op de andere weghelft omver werd getrokken. De 48-jarige chauffeur van de truck komt uit Sint-Oedenrode.

Het is zaterdagmiddag, even na 14.00 uur, als een werktruck op de A9 met zijn openstaande klep tegen een verkeersportaal aanrijdt. De snelweg is het decor van werkzaamheden: de weg wordt verbreed. Het portaal met matrixborden - die de actuele maximumsnelheid weergeven - staat daar al zeker acht maanden.

De vrachtwagenchauffeur is bezig met asfalteringswerkzaamheden op het moment dat zijn klep omhoog staat en hij het portaal ramt. Achter hem staat een asfalteringsmachine. Door de botsing met het portaal dondert het gevaarte naar achteren. Het knalt op de asfalteringmachine én op een auto op de andere weghelft.

In die wagen zit de 40-jarige Susan Smit uit Weesp, die waarschijnlijk net de snelweg wil verlaten via de afrit naar haar woonplaats. ,,De balk kwam dwars door haar voorruit en haar dak", vertelt een oom van het slachtoffer. Smit, moeder van drie tienerkinderen, sterft ter plaatse. Andere automobilisten weten het verkeersportaal op het nippertje te ontwijken.

Geluk
De bestuurder van de asfalteringsmachine raakt gewond. De 63-jarige Zutphenaar heeft volgens getuigen veel geluk dat hij het er levend vanaf brengt. De brandweer haalt hem uit het wrak.

Hoe de bestuurder van de werktruck het portaal over het hoofd kon zien, is onduidelijk. De politie en de arbeidsinspectie onderzoeken de toedracht van het ongeluk.

De A9 was lange tijd dicht. Automobilisten die achter het ongeluk reden, moesten onder begeleiding van de politie een voor een omkeren.

Arrestatie
De chauffeur van de werktruck is door de politie aangehouden. De man wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop. ,,Gisteravond, na zijn verhoor, is hij vrijgelaten", vertelt politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek.
De truck van de chauffeur is in beslag genomen. ,,Dat is gebruikelijk bij dit soort onderzoeken. Hij is officieel aangehouden, omdat hij daardoor recht heeft op een advocaat en zich op zijn zwijgrecht mag beroepen. We willen precies weten wat er is gebeurd."

Zwaar
De nabestaanden van Susan Smit zitten met veel vragen. ,,Hoe kon dit gebeuren?", vraagt haar oom Dick Smit zich af. ,,Het is een afschuwelijk en bizar ongeluk." De broer en een nichtje van Susan werden door de politie naar de plek van het ongeval begeleid. Daar moesten zij Susan identificeren.

,,Susan was een hele knappe vrouw", vertelt haar oom. ,,Maar haar nichtje herkende haar bijna niet meer. Het was ontzettend zwaar om haar zo te moeten zien, tussen het verwrongen staal."

De A9 werd zondag na het middaguur weer geopend voor het verkeer. Rijkswaterstaat controleerde eerst nog de andere portalen boven de weg. Ook de werkzaamheden aan de snelweg werden hervat.