Volledig scherm
© Thinkstock

College Oirschot krijgt reprimande inzake klooster

OIRSCHOT - B en W van Oirschot krijgen een flinke tik op de vingers als het gaat om de informatievoorziening rond de voorgenomen verkoop van Groot Bijstervelt aan het COA, in 2015.

Raad en inwoners van Oirschot hadden eerder geïnformeerd moeten worden over de beoogde komst van een AZC voor zeshonderd vluchtelingen. Het college heeft de raad onvoldoende in de gelegenheid gesteld om de ‘controlerende en volksvertegenwoordigende taak’ te vervullen.

Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek dat de Rekenkamercommissie van de Kempengemeenten heeft uitgevoerd naar de gebeurtenissen in het vroege voorjaar van 2015. Het rapport is toegezonden aan de fracties en wordt behandeld in de raadsvergadering van 7 februari.

De raad werd destijds pas laat geïnformeerd over het voornemen van het college om met COA in zee te gaan: enkele dagen voordat het college het besluit zou nemen. De fracties waren daar boos over, het kwam B en W destijds op een Motie van Treurnis te staan. Ook werd opdracht gegeven aan de Rekenkamercommissie om het hele proces nader te onderzoeken. In het rapport stelt de Rekenkamercommissie nu dat de informatievoorziening in het licht van de te verwachten maatschappelijke impact 'niet adequaat' was.

De verkoop aan COA ging uiteindelijk niet door. Groot Bijstervelt wordt in de komende jaren omgebouwd tot een woonzorgcomplex.