Volledig scherm
© ANP

Controle op sloop asbest aangeklaagd

EINDHOVEN - De Raad voor Accreditatie (RvA) in Utrecht, eindverantwoordelijk bij toezicht op asbestsaneringen, doet zijn werk niet goed.

Het orgaan is niet onafhankelijk en onpartijdig bij het beoordelen van laboratoria die asbestsaneringslocaties veilig verklaren. Dat zegt directeur Jan Horyon van asbestsaneringsbedrijf Horyon in Eindhoven. In twee zaken, waarin Horyon de toezichthouder aanklaagde, heeft hij gelijk gekregen. De Nationale Ombudsman en de rechtbank in Den Bosch zijn het met Horyon eens dat de raad niet transparant genoeg is. Volgens Horyon kan hij hierdoor moeilijk aantonen dat de controle ernstig tekort schiet. Hij beschuldigt de raad ervan voor de beoordeling van asbestsaneringen mensen in te huren bij de laboratoria die datzelfde project veilig moeten verklaren. Bovendien vindt de ondernemer het aantal steekproeven, zestig op de 60.000, veel te weinig. Zeker omdat in veertig van de zestig gevallen delen van het saneringsproject worden afgekeurd.

Bestuurder Jan van der Poel van de RvA zegt 'de ongenuanceerde aantijgingen' van Horyon vervelend te vinden. "De uitspraken van ombudsman en rechtbank bevestigen die ook niet. Als de rechter zegt dat we transparanter moeten zijn, dan zullen we daar zeker naar kijken. Maar de beoordelaars van de laboratoria doen hun werk goed. Zij zijn over het algemeen niet verbonden aan deze laboratoria, hooguit zijdelings aan een instituut als TNO. We kunnen wel meegaan in de gedachte van Horyon het percentage beoordelingen te verhogen en zelfs om te komen tot een nationale autoriteit voor asbestcontrole."