Volledig scherm
© Thinkstock

Dashcambeelden steeds vaker op internet, delen in openbaar mag niet zomaar

EINDHOVEN – Succesverhalen over het gebruik van dashcams zijn er genoeg, zo spoorde de politie dankzij dashcambeelden een wegpiraat op die een medeweggebruiker van de N2 bij Eindhoven duwde. ook filmde een dashcam een maand geleden hoe een auto over de kop sloeg op de A2 bij Valkenswaard. Steeds vaker worden deze beelden op internet gezet.

Zo levert het zoekwoord dashcam op YouTube al ruim 3,5 miljoen treffers op. Telegraaf tv heeft online zelfs apart plekje ingeruimd voor dashcamvideo's. Ook Geen Stijl en Dumpert bevatten veel dashcambeelden. Veel filmpjes zijn van Russische makelij, omdat verzekeraars daar een dashcam verplicht stellen bij hun verzekeringen.

Politie
Ook de politie deelt regelmatig (dashcam)beelden van opsporingen, achtervolgingen of verkeersdelicten online. Zoals een woordvoerster van het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie - het expertisecentrum over verkeer en vervoer - al eerder tegen het ED zei, worden dashcambeelden steeds vaker ingezet als bewijsmiddel. ,,Maar de camerabeelden kunnen alleen dienen als ondersteunend bewijs", zegt ze. Alleen politie en OM mogen, gelet op de Wet bescherming persoonsgegevens, de beelden vertonen. ,,Je mag dus geen eigen rechter spelen door ze zomaar op social media te zetten."

Internet
Juist op het internet gaat het vaak mis met de combinatie privacy en dashcams, zei ICT-jurist Arnoud Engelfriet al eerder op ed.nl. Voor thuisgebruik of een vertoning aan bekenden mag je de beelden onbeperkt gebruiken. Ook op Facebook kan dat, zolang je vrienden op die site ook echte vrienden zijn. Wie op Facebook wordt gevolgd door achthonderd zogenaamde vrienden gaat over de schreef. Op de beelden van de dashcam staan immers ook herkenbare gezichten van voorbijgangers en leesbare kentekens.

Een inbreuk op de privacy, volgens de wet. Waakhond Privacy First pleit daarom bij monde van jurist Vincent Böhre voor 'slimme' software in de camera's die kentekens en gezichten meteen onherkenbaar maakt. "Zet er een beveiligingssleutel op. Heb je een aanrijding, dan kunnen verzekeraar, politie of jijzelf met die sleutel de kentekens altijd weer leesbaar maken."

Enkele voorbeelden van dashcambeelden op internet:

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement